Det vil medføre flere ansatte og behov for ytterligere kontorplasser, noe som det per dags dato ikke er kapasitet til i lokalene som kommunen leier til kommunehus. Ved å kjøpe dette bygget, mener rådmannen at man kan imøtekomme disse utfordringene. Saken har vært oppe til politisk behandling tidligere, og det er satt av penger til kjøp i investeringsbudsjettet. Saken har imidlertid ved to anledninger blitt utsatt, og det er usikkert når saken kommer opp til behandling på nytt.

Rådmann Ørnulf Lillestøl mener kjøp av kommunehuset både vil sikre de nåværende arbeidsplassene i Selje kommune, samt tilføre flere. Bygget selges for 21 millioner kroner.

– Kjøp av kommunehuset vil være et strategisk og lurt valg, og helt avgjørende for at Selje skal posisjonere seg i Stad og sikre seg arbeidsplasser, slår rådmannen fast.

Bruker all plass

Han viser til at det er ledige kontorlokaler i det tidligere lensmannskontoret i første etasje, samt et kontorlokale på 3–400 kvadratmeter i tredje etasje. Dette er areal som Selje kommune i dag ikke leier. Alt av areal som Selje kommune i dag leier, er nemlig i bruk. Det vil si at det ikke er ledig kontorplass til nye ansatte som vil komme med kommunesammenslåing. Rådmannen oppfordrer derfor til å kjøpe kommunehuset for å frigjøre mer plass til nye stillinger.

Det er i dag 50 arbeidsplasser på kommunehuset, og Selje kommune bruker alt av kontorareal som er tilgjengelig gjennom leiekontrakten.

– Når kommunene i intensjonsavtalen har presisert at plan- og næringsavdelingen skal ha base i Selje, så har vi i overgangsfasen ikke areal å tilby, understreker Lillestøl.

Han mener også at NAV-kontoret i Selje, som ligger i første etasje i bygget, har langt bedre lokalitet enn det på Nordfjordeid, og at det ligger til rette for å kunne argumentere for at Selje blir hovedkontor for NAV med publikumsmottak på Eid.

– Det er et lurt valg for utviklingen av sentrum, sier Osdal.

Opposisjonspolitiker Gunn Sande (Sp) er imidlertid uenig. Hun ser ikke logikken i at kjøpet av kommunehuset skal sikre arbeidsplasser i nye Stad.

– Arbeidsplasser i Selje skal vi ha uansett, om vi eier eller leier bygget. Det har med intensjonsavtalen og den politiske viljen å gjøre, slår hun fast.

Sp-politikeren etterlyser også mer informasjon før hun kan ta en endelig avgjørelse i saken.

– Jeg aner ikke hva det vil koste å restaurere bygget. Rapporten vi fikk fra 2014 ser ikke så lovende ut. Jeg vil ha alle fakta på bordet før jeg bestemmer meg, understreker hun.

Vil vente så lenge som mulig

I intensjonsavtalen heter det at ordfører og rådmann med strategiske lederfunksjoner blir lokalisert med Eid som base, og at Nordfjordeid får status som kommunesenter. I det samme avsnittet står det at nærings-, utviklings- og planavdelingen skal ha Selje som base. Utover dette har ikke prosjektgruppa Stad2020 konkretisert hvor øvrige oppgaver og funksjoner skal ligge.

– Dette er noe vi ønsker å vente så lenge som mulig med, sier prosjektrådmann Åslaug Krogsæter, som legger til at de tar sikte på å ha funksjonsfordelingen klar i løpet av høsten.