– Formålet vårt er at folk stemmer nei til Kinn 11. juni. Det må være klart, sier Geir Ove Refvik.

Raudebergaren er en av fire administratorer i Facebook-gruppen «Nei til Kinn» som talte rundt 230 medlemmer lørdag ettermiddag.

– «Ja-siden», i form av fellesnemnda og kommunene, predikerer det de hele tiden har gjort og vi ønsker å være en pådriver for et mer balansert syn, forklarer Refvik.

Fredrik Egeberg, som startet underskriftskampanjen som ledet til en folkeavstemning, er også en av administratorene.

– Alt som kommer fra fellesnemnda er «ja-til-Kinn-opplysninger». De kommer med delvise sannheter når de legger fram alle inntektene og forteller hvor flott Kinn skal bli, men sier ingenting om hva vi må betale, sier Egeberg. Han er blant annet kritisk til at fellesnemnda ikke har vurdert kostnaden for Vågsøy kommune og bedriftene i kommunen dersom arbeidsgiveravgiften øker som en følge av sammenslåingen.

– Dette skal ties i hel for å glorifisere sammenslåingen, mener Egeberg.

Har tatt standpunkt

Da han sikret drøyt 1.500 underskrifter i kampanjen for mer informasjon om Kinn og folkeavstemning, var Egeberg tydelig på at kampanjen var nøytral. Da kommunestyret sa ja til en folkeavstemning 1. februar, vedtok man samtidig at «før folkeavstemming avholdes må organiseringen av Kinn, økonomiske forutsetninger og tolkningen av delt kommunesenter avklares.» Egeberg har ingen betenkeligheter med at han selv har tatt standpunkt i saken før denne informasjonen ligger på bordet:

– Lista oppnådde målet sitt. Jeg har gjennom arbeidet med lista fått tilgang til veldig mye informasjon og har blitt veldig klar på at dette ikke vil være bra for Vågsøy kommune. Når det gjelder de andre som skrev under på listen, så må de ta sitt eget valg, sier Egeberg.

Kommunestyret i Vågsøy har besluttet at de skal «imøtekomme innbyggerne sitt behov for mer informasjon om Kinn», men foreløpig synes det uklart hvem som skal bidra med denne informasjonen. Egeberg og Refvik er åpne for den foreslåtte løsningen hvor innbyggerne på en nettside kan stille spørsmål om sammenslåingen, men er klar på at fellesnemnda ikke kan være de eneste som har svarrett.

– Hvem skal svare på spørsmålene om både fellesnemnda og dere oppleves som partiske?

– Det kan være en blanding av de to med noen utvalgte fra begge sidene, mener Egeberg.

– Trenger ikke å være innovativ

Geir Ove Refvik er klar på at Kinn-sammenslåingen er for dårlig utredet, og ser ikke fordelene som forkjemperne viser til:

– Det sies at dette er innovativt, men en kommune trenger ikke å være innovativ. Den skal levere tjenester til befolkningen og ikke konkurrere om å være mest mulig pop og spektakulær.

– Hvordan tror dere dagens Vågsøy vil se ut om 15 år om Kinn-sammenslåingen blir en realitet?

– Jeg tror kuttene vil merkes og at de vil komme fort. (...) Det første de vil kutte er reiseutgifter i administrasjonen, så mye av administrasjonen vil nok havne i Florø, tror Egeberg.

Han og Refvik frykter også at eldre i Vågsøy med tiden kan bli plassert på eldrehjem i Florø.

– «Ja-siden» sier at «det vil selvfølgelig aldri skje», men vi vet ingenting om hva som vil skje om 15 år, sier Refvik.

Om prognosene om en mer utfordrende kommuneøkonomi uten en sammenslåing, sier han følgende:

– Jeg er 53 år og i mange år har Vågsøy ikke kommet i mål med budsjettarbeidet – inntil en kommer i mål. Og bank i bordet: Vi har levd godt i en bra kommune. Det er ikke mye vi mangler og vi får ting til.