– Det vil være et stort tap for Vågsøy dersom Nordfjord Havn blir oppløst. Jeg vil si at det så sterkt som at det ikke er noe annet enn at Flora Havn KF blir en del av Nordfjord Havn IKS som er godkjent som forhandlingsresultat i denne prosessen, skriver Elliott i en e-post Fjordenes Tidende har fått kjennskap til (les hele e-posten nederst i saken). Styreleder Elliott sendte e-posten til Vågsøys medlemmer i fellesnemnda torsdag 15. februar.

Elliott (H) stemte mot sammenslåingen med Flora som en del av mindretallet i Vågsøy kommunestyre i mars i fjor.

– Etter min mening gikk man på hode inn i prosessen, en prosess som allerede hadde vært svært dårlig. Jeg har i ettertid forholdt meg lojal til vedtaket, men jeg kan ikke lenger sitte stille å se på at dere sover i timen og på et eller annet tidspunkt blir overkjørt av det strategiske arbeidet som nå pågår i administrasjonen i Flora, skriver Elliott i e-posten.

9. og 15. februar mottok havneselskapet to e-poster fra Audun Korneliussen i plan- og samfunnsavdelingen i Flora kommune, hvor seniorrådgiveren ber om informasjon om anløp, godsmengde, passasjertall, økonomi og planlagte prosjekt i Nordfjord Havn.

Havnedirektør Fagna tolker det som at Flora kommune er «i full gang med å planlegge den framtidige havnestrukturen».

– Hvis en nå sitter passivt i Vågsøy kommune og en ser at administrasjonen i Flora får disse «oppdragene» fra Kinn og andre, blir jeg bekymret både for hvordan denne sammenligningen blir og ikke minst havnas fremtid slik vi kjenner den i dag, skriver Fagna i en e-post til Elliott 15. februar.

– Det er en atskillig større offentlig havneaktivitet i Måløy enn i Florø. Der er det langt mer aktivitet i privat regi. «Basen» har for eksempel ingenting med Flora Hamn å gjøre, sa Fagna.

På spørsmål om den kommunale havneaktiviteten i Florø kunne vært drevet fra Måløy svarte havnedirektøren da følgende:

– Det vi gjør i Olden er svært avgrenset. Florø er mye mer komplekst, og det vil være behov for alle som i dag er ansatt i både Florø og Måløy.

En halvtime etter at Elliott mottok bekymringsmeldingen fra Fagna torsdag kontaktet hun Vågsøy sine fire medlemmer i fellesnemnda; Kristin Maurstad (Ap), Nils Myklebust (Sp), Rolf Domstein (H) og Edvard Iversen (V), samt Øyvind Reed fra Måløy. Sammen med Edvard Iversen (leder) og Solveig Willis utgjør Reed utvalget som skal jobbe med næringsutvikling, næringsselskap, havn, kommunale foretak og eierskap i planleggingen av Kinn kommune.

– Jeg ber dere derfor om en redegjørelse for deres arbeid knyttet til fremtidig organisering av havn i nye Kinn. Det er på tide å våkne opp, brette opp ermene og posisjonere seg, heter det i e-posten fra Elliott, som understreker at havneselskapet ikke har fremlagt noe av den dokumentasjonen som Korneliussen fra Flora kommune har etterspurt.

Til Fjordenes Tidende forklarer Audun Korneliussen at arbeidet han påbegynte «har ingenting med Flora kommune å gjøre»:

– Jeg begynte å smått med arbeidet på vegner av Rolf Bjarne Sund (prosjektkoordinator i Kinn kommune), men har kuttet det arbeidet nå.

Til Fjordenes Tidende forklarer Rolf Bjarne Sund at han ba Korneliussen om å hente inn informasjon som en del av forberedelsene til en sak i fellesnemnda om fremtidig havneorganisering.

– Vi skal ha en sak hvor fellesnemnda avgjør hvilket mandat utvalget skal jobbe med videre for å få på plass havnestrukturen. Dette er helt vanlig saksbehandling og tanken er enkel: Å få en best mulig opplyst sak til fellesnemnda, sier prosjektkoordinatoren.

– Hvorfor ble Korneliussen da bedt om å avslutte arbeidet?

– Det var fordi motivet ble misforstått. Enkelte trodde at Flora kommune var ute etter fordeler. Det var selvsagt ikke hensikten, sier Sund.

– Gjør dette at saken likevel ikke kan behandles i neste møte 12. mars?

– Det vet jeg ikke nå.

Vågsøy-ordfører Kristin Maurstad (Ap) opplever ikke henvendelsen fra prosjektledelsen i Kinn til Nordfjord Havn som problematisk.

– Nei, nå skal vi bygge Kinn kommune og da må det være mulig å innhente faktainformasjon. Så skal fellesnemnda diskutere hvordan denne prosessen skal gå videre, sier ordføreren.

Les hele e-posten fra styreleder Elisabeth Elliott her:

Hei.

Som styreleder i Nordfjord Havn IKS finner jeg grunnlag for å rette en bekymringsmelding til medlemmene fra Vågsøy kommune i Fellesnemnda. Av hensyn til kommunens forhandlingsposisjon antas mailen å kunne unndras offentligheten i medhold av off.l § 23.

Vi som havn, og som et av mange interkommunale samarbeid som Vågsøy kommune er med i, har i utgangspunktet forholdt oss passive og lojale til de prosesser som nå pågår ift kommunesammenslåing. Både Nordfjord Havn og Flora Havn har selvstendige tanker om den fremtidige organiseringen av havn i den nye Kinn kommune. Vi har i samarbeid valgt å innhente råd og veiledning fra KS Bedrift Havn, og har også satt ned et utvalg med representanter fra begge de ulike havneselskapenes styrer. Dette utvalget har som intensjon å fremlegge et innspill til fremtidig organisering av havn til fellesnemnda.

I mellom tiden opplever vi at prosessene i de to kommunene foregår på svært ulikt vis. Ved to anledninger, epostene følger vedlagt, har administrasjonen i Nordfjord Havn blitt kontaktet av administrasjonen i Flora og blitt bedt om å fremlegge diverse dokumentasjon. I epostene kan det virke som om vedkommende jobber på oppdrag for fellesnemnda i Kinn kommune. For å avklare dette tok jeg derfor, etter at den første mailen var mottatt, kontakt med Edvard Iversen som leder utvalget som skal jobbe med havn og næring, for å avklare at de var oppdragsgiver for den informasjonen som nå ble bedt fremlagt. Han kunne opplyse at dette utvalget ikke hadde hatt noe møte enda, og at de på ingen måte hadde bestilt denne type dokumentasjon. Han var heller ikke kjent med andre årsaker til at vi mottok denne henvendelsen.

Etter dette står man tilbake med en konklusjon; henvendelsen kommer fra Flora kommune alene, og de jobber aktivt for å posisjonere seg ift fremtidig organisering av havn i nye Kinn kommune. Er administrasjonen i Vågsøy kommune i gang med tilsvarende arbeid? Er Vågsøy oppmerksom på at dette arbeidet pågår i Flora kommune?

Det er ikke ukjent for dere hvor jeg stod politisk da Vågsøy kommune gjorde vedtak om å gå inn i Kinn. Etter min mening gikk man på hode inn i prosessen, en prosess som allerede hadde vært svært dårlig. Jeg har i ettertid forholdt meg lojal til vedtaket, men jeg kan ikke lenger sitte stille å se på at dere sover i timen og på et eller annet tidspunkt blir overkjørt av det strategiske arbeidet som nå pågår i administrasjonen i Flora.

Det vil være et stort tap for Vågsøy dersom Nordfjord Havn blir oppløst. Jeg vil si at det så sterkt som at det ikke er noe annet enn at Flora Havn KF blir en del av Nordfjord Havn IKS som er godkjent som forhandlingsresultat i denne prosessen.

Jeg ber dere derfor om en redegjørelse for deres arbeid knyttet til fremtidig organisering av havn i nye Kinn. Det er på tide å våkne opp, brette opp ermene og posisjonere seg. Jeg tar selvsagt forbehold om at jeg ikke kjenner detaljene i det arbeidet dere gjør, men jeg konstaterer at vi til nå har fått to konkrete henvendelser fra administrasjonen i Flora, mens vi ikke har hørt noe fra Vågsøy kommune. Vi har ikke fremlagt noe av dokumentasjonen som er etterspurt og vi har vist til at vi avventer en direkte henvendelse fra utvalget. Jeg ber om deres tilbakemelding på hvordan vi skal forholde oss til slike henvendelser i det videre.

Administrasjonen i Nordfjord Havn sitter på god kunnskap, klare tanker og mye materiell som dere kan benytte i denne prosessen. Vi imøteser et samarbeid med dere i den videre prosessen.

Med vennlig hilsen

Elisabeth Elliott

styreleder