Rådmann Knut Ove Leite bekrefter at Vågsøy kommune hadde et rapportert mindreforbruk i 2017 på 12,2 millioner kroner. Han understreker at resultatet kan endre seg noe gjennom revideringen av regnskapet.

– Årsaken til det gode resultatet er både svært god budsjettdisiplin, og at det kom skatt/skatteutjevning godt over prognose på slutten av året, opplyser Leite i en e-post til formannskapet denne uken.

Han har tidligere gjort det klart at han er lite imponert over regjeringen sin evne til å skape forutsigbarhet for kommunene.

– I regjeringen sin siste prognose i oktober 2017 var det lagt til grunn nærmere 2 milliarder kroner mindre enn det kommunene fikk inn. I desember alene var det en vekst på 16,5 prosent på landsbasis. Årsaken synes å være ekstraordinære uttak av utbytte i bedriftene for å tilpasse seg nytt skatteregime, forklarer Leite, som dermed ikke forventer en større økning i 2018 enn det regjeringen og Stortinget har lagt til grunn.

Vågsøy-rådmannen er klar på at mindreforbruket ikke er en friskmelding av Vågsøy sin kommuneøkonomi.

– Ettersom det er rådmannen sin rolle å helle amlurt i begeret, minner jeg om at det i regnskapet for 2017, er tatt til inntekt cirka 20,5 millioner kroner i bruk av disposisjonsfond og tidligere års overskudd. Samtidig er det vedtatt satt av 8,275 millioner kroner til disposisjonsfondet, sier Leite og viser til at de avsatte pengene er knyttet til ekstrabevilgninger som en følge av sammenslåingen med Flora, samt økte skatteinntekter.