– Helse Førde må spare penger og ambulansetjenesten må på lik linje med andre avdelinger bidra. Et av tiltakene er å parkere enkelte dagbiler fordelt på hele fylket, forklarer ambulansesjef i foretaket, Stian Sægrov.

Tiltaket gjelder for 2018. I løpet av året skal Helse Førde spikre et permanent ambulansetilbud, som et ledd i det pågående prosjektet «prehospitale tjenester».

Sparetiltakene i år blant annet at man vil parkere dagbilen i Vågsøy i totalt 14 uker og dagbilen i Eid i seks uker. I Vågsøy parkeres dagbilen for første gang i neste uke (se oversikt på neste side).

– Bilene har tidvis vært parkert tidligere i forbindelse med ferieavvikling og vakans, men nå setter vi det mer i system, forklarer Sægrov.

Legene kan bidra

Nord for Nordfjorden har Helse Førde i dag døgnbiler i Vågsøy, Selje, Eid og Stryn, samt dagbiler i Vågsøy (mandag-fredag), Eid og Stryn.

– Vi ser at vi i 2018 kan håndtere forsvarlig beredskap og aktivitet med fire døgnbiler og to dagbiler, sier Sægrov, som forklarer at Vågsøy, Eid og Stryn vil ha hver sine uker hvor de må klare seg med kun én ambulanse.

– Selv om den ene ambulansen skulle være på et annet oppdrag, så vil det kunne bli gjort flåtestyring av ressurser slik at responstiden skal minimeres. I tillegg skjer dette i hovedsak på et tidsrom hvor det også er leger på legekontorene som har plikt til å rykke ut ved alvorlig sykdom og skade. Det gjør de allerede i dag, sier Sægrov, som legger til at Eid og Stryn vil beholde dagambulansen på helg hele året.

På de lokale ambulansestasjonene har man totalt 24 årsverk, fordelt på Vågsøy, Eid (10 hver) og Selje (4).

– Selv om bilene står på en stasjon, så skal de dekke alle behovene våre i Nordfjord. Det betyr at Vågsøy-ambulansen kjører på oppdrag i Selje og omvendt, avhengig av totalaktivitet, pasientlogistikk og tilgjengelig beredskap, forklarer Sægrov.

I fjor gikk det i snitt fra 12 til 17 minutter fra noen ringte 113 til ambulansen var framme hos pasienten i Vågsøy, Selje og Eid. Helse Førde er klare på at ambulansetilbudet også vil være «forsvarlig» i Nordfjord når man nå reduserer tilbudet med én ambulanse.

– Den totale kapasiteten går noe ned, men om det direkte påvirker tilbudet er ikke riktig og si. Det må tenkes at vi utnytter dagbilene mer effektivt enn vi gjør i dag, sier Sægrov.

Han forklarer at de samtidig har informert sykehusavdelingene om å måtte bestille oppdrag tidligere i og mer spesifikt i håp om å utnytte ambulansekapasiteten bedre i forbindelse med planlagte oppdrag.

– Om ambulansene i Vågsøy eller Selje har levert en pasient til Nordfjord sjukehus, så vil returkapasitet bli utnyttet i noe større grad.

Overskudd i fjor

Samlet vil parkerte dagbiler i Nordfjord, Sogn og Sunnfjord gi Helse Førde en innsparing på 1,6-1,8 millioner kroner. Helse Førde gikk i fjor med et overskudd på 1,7 millioner kroner. Dette sa økonomidirektør Halfdan Brandtzæg i Helse Førde da det foreløpige 2017-resultatet ble presentert i januar:

– Vi er svært glade for dette. Samtidig må vi ikke glemme at dette er 13 millioner kroner under budsjettmålet for 2017, og vi må derfor ha fullt fokus på å gjennomføre planene vi legger for 2018. Vi har ikke råd til å slakke av på dette arbeidet, noe som er helt nødvendig dersom vi skal klare de investeringene vi står foran i de kommende årene.

Ambulansekuttet i Helse Førde får ikke følger for de to døgnambulansene i Bremanger kommune (Hauge og Svelgen).