– Min følelse er at behovet som befolkningen i den ytre delen av kommunen har for helsetjenester, ikke blir tatt hensyn til. Legekontoret på Hauge har aldri vært tatt særlig seriøst, og problemer her blir ofte bagatellisert. Man er mest opptatt av Svelgen og det forskjellsbehandles, mener kommunelege Ehambaranathan Ravikumar.

Han og kollega Lotfollah Solaty Kuranloo, lokalt bedre kjent som Kumar og Solaty, har vært ansatt på legekontoret på Hauge i henholdsvis 19 og 12 år. Sammen med to leger på kontoret i Svelgen utgjør de legestanden i kommunen.

– Jeg trodde at vi var ferdig med denne saken, sukker Solaty. Vi møter han og kollegaen på legekontoret i en pause av det de forklarer normalt er ti-tolv timer lange arbeidsdager.

– Å samle legekontorene i Svelgen vil gå ut over pasienttilbudet. I dag er legekontorene strategisk plassert og de fleste pasientene har under 30 minutter kjøretid til lege, sier Kumar, som viser til en pasientreisetid på over én time fra Kalvåg til Svelgen.

– Dette legekontoret har vært her i over 50 år og jeg i 19 år. Jeg kjenner de lokale behovene. Dette samfunnet er overrepresentert av eldre folk og de har gjerne plager som gjør at de ikke klarer lange reiser.

Når sekundene teller

Kumar er også klar på at en avvikling av Hauge-kontoret vil sette liv i fare. Han opplyser at de daglig gjerne rykker ut på flere akutte oppdrag.

– Det kan være pasienter med brystsmerter, pustebesvær, lammelse eller blødning.

– Og man er stort sett nødt å se pasienten for å kunne komme til den riktige diagnosen, legger Solaty til, før han forteller om en utrykning til Kalvåg:

– Da jeg kom fram og så pasienten sa jeg umiddelbart at her må vi ha luftambulanse. Skulle jeg tatt turen til Kalvåg fra Svelgen hadde det tatt én time – ikke tyve minutter.

– Ambulansene har personell med kunnskaper om akuttmedisin og førstehjelp, og deres assistanse er av stor betydning under akutte hendelser. Men ambulansene er her ikke alltid. Når de er på transportoppdrag til sykehuset, er det vi leger som må rykke ut alene. Det har skjedd mange ganger, forklarer Solaty.

Han forteller at de for lengst har merket endringene i helsetjenestene på kroppen.

– Da vi kom tilbake fra sommerferie i fjor fikk vi vite at jordmortjenesten var flyttet fra Hauge til Svelgen. Det uten at vi var spurt om hva vi mente ville være konsekvensen av et slikt tiltak. Nå spør gravide kvinner fra ytre Bremanger om vi kan gjøre jobben til jordmødrene fordi det er lang reiseveg til Svelgen. Kjøreforholden er heller ikke alltid gode, spesielt ikke for gravide kvinner.

– Hva svarer dere kvinnene?

– Vi skal gjennomføre noen kontroller av gravide, men vi kan ikke overta hele jordmorrollen. Det er mange kontroller i et svangerskap og vi har ikke kapasitet til å utføre alle.

Kumar forteller at de fikk høre om den planlagte flyttingen av helsestasjonen på Hauge «ved en tilfeldighet».

– Vi er direkte berørte parter og må bli brakt inn i diskusjonen når man snakker om hvorvidt det er forsvarlig å legge ned tilbud. Våre synspunkt blir ikke hørt. Vi blir ikke lyttet til.

Pendler fra Bergen

Kumar og Solaty ukependler fra Bergen og ser familiene sine normalt kun annenhver helg.

– Mange spør meg: «Hvorfor kommer du ikke hjem til Bergen og jobber?». Det er et godt spørsmål, men jeg svarer alltid at det er fordi jeg har et hjerte for mine pasienter. Jeg kan ikke svikte dem, sier Solaty.

Kumar nikker:

– De stoler på oss.

Bremanger har i lang tid forsøkt å rekruttere en femte kommunelege, uten å lykkes. Samler kommunen legene i Svelgen, tyder mye på at de i større grad vil være avhengige av legevikarer. Da slutter nemlig både Kumar og Solaty:

– Det er totalt uaktuelt for oss å jobbe fra Svelgen. Både av hensyn til pasientenes helse, men også vår egen, sier Kumar, før han utdyper:

– Skal vi ha to timers reisetid på akutte oppdrag, og så oppleve køer av pasienter på venteværelset når vi kommer tilbake til Svelgen, så vil det være fryktelig stressende. Jeg er 53 år og Solaty er 54. I vår alder går det rett og slett ikke.

Avviser ulik behandling

Kommunalsjefen i Bremanger avviser at innbyggere forskjellsbehandles og at man ikke hører på legene.

– Vi håper å gi et trygt og godt tilbud til alle innbyggerne i Bremanger kommune. Det er målet vårt, sier kommunalsjef for helse og omsorg i Bremanger kommune, Randi Ytrehus.

Hun avviser beskyldninger om at kommuneledelsen forskjellsbehandler innbyggerne i kommunen ut fra det helsetilbudet de har.

– Det gjør vi selvsagt ikke. Alle innbyggerne i en kommune har rettigheter og vi har plikter. Men alle har ikke samme avstand til tilbudene, enten det er skole eller ergoterapi, for det er ulikt hvor vi bosetter oss.

Randi Ytrehus ledet styringsgruppa som i fjor presenterte forslaget til fremtidens helsetjenester i kommunen. Hun viser til at blant annet Svelgen-legen Kan Shanker var medlem av styringsgruppa, og forstår derfor ikke kritikken fra legene som ikke føler at de blir hørt.

– Shanker representerte alle legene fordi han var leder i allmennlegeutvalget. At noen representerer oss er slik det fungerer i arbeidslivet.

Ytrehus forklarer at forslaget om å avvikle legekontoret på Hauge først og fremst var motivert av rekrutteringshensyn.

– Det handler om å bygge et større fagmiljø. Vi har lyst ut en legestilling tre ganger over en periode på ni-ti måneder uten at vi har klart å ansatte noen, sier Ytrehus, som understreker at de på ingen måte er interessert i å miste Kumar og Solaty ved legekontoret på Hauge.

– Hun var omtrent like mye her og der, men det gikk bort for mye tid til reising og vi fikk ikke god nok effekt av tjenesten, sier Ytrehus. Hun understreker at kommunen ikke forventer at legene på Hauge skal utføre jordmortjenester, og at gravide nå må til Svelgen for å få disse tjenestene.

Til Hauge-legenes frykt for at en avvikling av legekontoret vil gå ut over akuttberedskapen i ytre Bremanger, erkjenner Ytrehus at samlokaliseringen vil gjøre at legene får en lengre utrykningstid. Hun understreker dog at Helse Førde gjør sitt for å sørge for at en ambulanse sjelden er langt unna.

– Helse Førde, som har ansvar for ambulansetjenesten, er veldig gode på logistikk. De driver flåtestyring og dersom ambulansen på Hauge er på et oppdrag setter de gjerne en annen ambulanse på Rugsund.

Les hele forstudierapporten «Framtidas organisering av helse- og omsorgssektoren i Bremanger kommune» her.