– Forskning viser at det er mye større sjanse for at studentene flytter hjem igjen hvis de studerer i nærmiljøet, enn hvis de drar til byer som for eksempel Oslo, slår Selje-ordfører Stein Robert Osdal (KrF) fast.

– Vi vil at studentene drar til Ålesund, slik at de kommer hjem igjen til Stad, sier Osdal.

– Dette henger også sammen med at vi ønsker et samarbeid med det maritime kompetansesenteret som ligger her. Det blir naturlig når Eid og Selje slår seg sammen til Stad, som skal bli en sterk kystkommune. Vi skal både ha fokus på innovasjon og forskning, sier Selje-ordføreren.

Studietur

Under Stad2020-turen til Ålesund i begynnelsen av mars, fikk delegasjonen av politikere og administrasjon besøke det maritime kompetansesenteret i Ålesund, der blant annet NTNU er etablert. Senteret er lokalisert på Campus Ålesund, og med NTNU med på laget, har byen blitt en universitetsby.

I begynnelsen av mars var politikere og administrasjon fra Selje og Eid i Ålesund for å blant annet bli kjent med det maritime kompetansesenteret som ligger på Campus Ålesund.

Per Erik Dalen, leder i innovasjonsselskapet ÅKP, sier til Fjordenes Tidende at et mulig samarbeid med Stad kommune er en spennende tanke.

Det er Selje-politiker Geir Årvik også enig i.

– Vi sier hele tiden at vi skal tenke nytt og være innovative, men jeg tror ikke vi har tatt helt innover oss hva det faktisk betyr. Dette ble som en kickstart, sier Årvik om Ålesund-besøket.

Høyere utdanning

På sikt ser ordførere Alfred Bjørlo (V) og Stein Robert Osdal (KrF) for seg et samarbeid med kunnskapsparken i Ålesund som går ut på at den nye kommunen lærer hvordan de kan implementere innovasjon i organisasjonen.

– Signalene derfra er at det er gode samarbeidspunkt mellom den basen de har her i parken og kommunene. Det er virkelig noe vi vil ta med oss videre.

– Hva slags konkrete samarbeid ser dere for dere?

– Det første handler om å få kunnskap om hvordan man kan dra nye element inn i en organisasjon, og gjøre det på bedre måter. Det handler også mye om samhandling, og det å legge vekt på kompetansen som finnes i lokalsamfunnet, samt lag og organisasjoner, sier Osdal.

– Ålesund har blitt en universitetsby, og det er med på å forandre byen og tenkningen her oppe. Dette er også noe vi bør dra veksel på. Vi har NTNU to timer unna, og et utrolig spennende kunnskapsmiljø, samt næringsklynger. Det er midt i blinken for det vi skal jobbe med fremover. Jeg ser større muligheter for samarbeid nå, enn jeg gjorde før vi dro opp hit.

– Det ligger mange muligheter der. Nå har det begynt å kverne i mitt hode, i hvert fall, supplerer Eid-ordføreren.

Kartlegging av havbunnen

Selje-ordfører Stein Robert Osdal håper Ålesund-kompetansen kan hjelpe Stad kommune med å utnytte de ressursene som finnes på havbunnen i kystkommunen.

– Det er kanskje noe vi kunne ha fått til sammen, og at kompetansesenteret i Ålesund var en drivmotor for det. Det vil også skape et kompetansemiljø i Nordfjord, avslutter Osdal.