– Vi har nesten ikke matsvinn lenger, forteller daglig leder Margrethe Gangsøy ved Bakeriet Kaffebar på Måløy stormarked.

Les mer om «Likestilt» her.

I nesten et halvt år har kafeen solgt overskuddsmat for en billig penge gjennom mobilapplikasjonen Too Good To Go (TGTG). Det har vært en stor suksess, ifølge Gangsøy. Og kundene er mildt sagt tidlig ute med å sikre seg matposene.

– Halv ett i natt tikket det inn en melding fra en kunde som ville sikre seg en matpose, smiler Gangsøy, som også forklarer hvordan TGTG fungerer:

I tillegg til Bakeriet Kaffebar, har også Liljen Kaffibar i Måløy tilbud gjennom appen. Gangsøy mener det er «helt genialt».

– Det er en god deal for alle parter: Forbrukerne får billig mat, samtidig som vi slipper å kaste maten, forklarer den daglige lederen, som samtidig slår fast at de ser en økning i antall brukere gjennom TGTG-appen.

Senest i juni 2017 gikk regjeringen og den norske matbransjen sammen om en avtale som går ut på at matsvinnet i Norge skal reduseres med 50 prosent innen 2030. Bakgrunnen for dette er at det i dag er enorme mengder mat som går rett i søpla. En tredel av all mat som produseres i verden blir ødelagt eller kastet. Bare i Norge kaster en gjennomsnittlig norsk forbruker 42 kg mat som kunne vært spist hvert år. Matsvinn i hele matkjeden utgjør 68 kg per forbruker per år.

– Det er et skremmende høyt tall som vi ønsker å gjøre noe med. Det er heller ikke så kjekt å kaste god og spiselig mat som vi har laget. Med appen får vi fornøyde kunder som henter rester ved stengetid hver dag. De vet aldri hva de får, så det blir som en slags forundringspakke, smiler Gangsøy.

Går med overskudd

De siste to årene har kafeen på Måløy Stormarked både gått med overskudd og økt omsetning. 2018 blir trolig nok et godt år for kafeen.

I fjor hadde kafeen en omsetning på 2,8 millioner kroner. Det er mer enn en halv million kroner mer enn det foregående året (2,2 millioner kroner). I 2018 forventer de en omsetningsvekst på ti prosent.

– Vi trenger større kafé og kjøkken for å utvikle oss. Vi har fått to nye sofagrupper, men det er ikke nok, og til tider står det mange i kø for å få en bordplass. Jeg håper virkelig Vågsøy kommune ser behovet, og at de skjønner at en utvidelse vil gi flere arbeidsplasser her, sier Gangsøy, som viser til at de kommer til å ansette flere dersom de får utvide senteret og kafeen.

Får jobbsøknader hver uke

Hver eneste uke er det skoleelever innom Bakeriet Kaffibar som søker om å få jobbe på kafeen.

I dag er det til sammen ni ansatte ved Bakeriet Kaffibar på Storsenteret, der to av dem har fulle stillinger. Resten er deltid.

Det gjør kafeen til et attraktivt sted å jobbe, for mange:

– Flere ganger i uka er det skoleelever som kommer inn med søknader, og som har lyst til å jobbe her, forteller den daglige lederen.

I tillegg til at hun er daglig leder, eier hun også 50 prosent av selskapet. Som både sjef og medeier ser hun et stort behov for å utvide senteret og kafeen.