Redaktør Svend Arne Vee i Firdaposten er ikke overrasket over resultatet av spørreundersøkelsen Norstat har gjort på oppdrag fra Fjordenes Tidende, Firdaposten og NRK Sogn og Fjordane.

– Nei, det lå nok i den leia jeg hadde trodd, også når det gjelder aldersfordeling. Det er ikke overraskende - det har vi også sett i andre sammenhenger – at de yngste mener sterkt og er patrioter helt til de innser realitetene, de eldste frykter forandring, mens de i midten, som utgjør hovdetyngda av et arbeidsliv og er de største brukerne av tjenester som skole og oppvekst, kanskje ser et noe større bilde, om du vil.

– Du sitter med fingeren på pulsen til Flora-samfunnet, hvordan tror du Flora-folket vil reagere på disse tallene?

– Det jeg virkelig er spent på er hva Vågsøy Høyre skal gjøre etter dette. De ble nærmest presset fra skanse til skanse i denne saken, og gikk for folkeavstemning samtidig som de sa «vi håper jo det blir et ja». Og så kom dette resultatet. Ballen ligger hos dem, tenker jeg.

– Ja, hva skal politikerne i Vågsøy og Flora gjøre nå?

– Myklebust vil omtrent at en skal bevilge penger til å utarbeide alternative fakta. Ingen er tjent med å fortsette i et sånt spor.

– Jeg håper nesten det kommer en reaksjon i Flora-samfunnet. For en må huske på at Flora også investerer mye i dette. Det er gjort endringer i kommunal ledelse, det er ansatt rådmann, plansjefer, det er nedsatt en arbeidsgruppe og folk bruker mye tid på dette. Og det er en del leire som viser manglende respekt for at en har vedtak i bunn her, både fra Vågsøy, Flora og i Stortinget.

– Hvis folkeavstemningen i juni får noenlunde samme utfall som spørreundersøkelsen, er det mulig å ignorere resultatet?

– Formelt sett og politisk er det det. Men jeg mener jo fortsatt det var en tabbe å gå inn for en folkeavstemning i etterkant av et poltisk vedtak. Det diskrediterer vågsøypolitikerne selv. De sier «javel, når en sak er så viktig, da innrømmer vi at vi ikke kan ta beslutninger for dere. Da må dere ta dem selv». Da går de fra å være et aksjonsdemokrati til et reaksjonsdemokrati, avslutter Vee.