Sjelden har en norsk statsråd hatt flere øyne rettet mot seg enn det som var tilfelle tirsdag morgen da Sylvi Listhaug (Frp) meddelte at hun trekker seg som justis-, beredskaps- og innvandringsminister.

Kritikken etter det famøse Facebook-innlegget stilnet aldri, og i frykt for at opposisjonens mistillit til Listhaug skulle velte hele den borgerlige regjeringen, så valgte til slutt den frittalende sunnmøringen å takke for seg.

– Det er klart det er en spesiell dag. Både for norsk politikk og forsåvidt også for meg. Men nå har man fått en konklusjon, så da går vi videre, sier Rotevatn til Fjordenes Tidende tirsdag.

– Hvilke råd har du gitt Listhaug i uken som har gått?

– Det kan jeg ikke si så mye om. Jeg kan ikke gå inn på hvordan vi jobber internt, men det har vært en krevende uke. Krevende for statsråden selv, fordi det er tøft å stå i en slik storm, men også for departementet.

– Beklagelsen sier sitt

Det var 9. mars at Listhaug delte et Facebook-innlegg der hun skrev at Arbeiderpartiet satte terroristers rettigheter over nasjonens sikkerhet.

– Hva mener du om innlegget og hvordan hun har håndtert kritikken i etterkant?

– Innlegget har blitt sterkt kritisert og beklaget offentlig av statsministeren. Det sier vel sitt. Listhaug har også selv vedgått at det ikke skulle ha vært lagt ut. Men det er klart at innlegget fikk store konsekvenser og det viser at ord betyr noe i politikken, sier Rotevatn.

– De fleste forventet at KrF ville bøyd av om det ble stilt kabinettspørsmål. Listhaug er selv klar på at hun sa opp av fri vilje, men var dette likevel det beste utfallet for regjeringen slik situasjonen nå var?

– Jeg tror nok at regjeringen skulle ha vært hele denne saken foruten. Men når den først oppstod, var de nødt å håndtere den, og det fikk den konsekvensen det fikk, svarer Sveinung Rotevatn.

Uendret inntrykk av Listhaug

Han fikk tre måneder i departementet sammen med Listhaug, og uttalte følgende til Aftenposten sist måned:

– Da jeg tiltrådte, omtalte noen meg som Venstres vaktbikkje og noen som Listhaugs gissel. Jeg skal ikke være noen av delene, men ser på meg selv som en brobygger.

På spørsmål fra Fjordenes Tidende om hvordan hans inntrykk av Sylvi Listhaug har endret seg i løpet av de tre månedene svarer han følgende:

– Det kunne jeg forsåvidt sagt mye om, men jeg jeg tror jeg får spare det til memoarene mine, smiler Rotevatn, før han letter litt på sløret:

– Inntrykket mitt av Sylvi Listhaug etter å ha jobbet med henne er vel det samme som det var før jeg kom inn i departementet. Det er klart at hun er flink til veldig mye og så er vi selvsagt uenige i en god del spørsmål. Men vi har jobbet sammen om en felles politisk plattform og det har gått fint.

– Vi har en god regjering. Alternativet med Jonas Gahr Støre (som statsminister) vil være en katastrofe for Norge, uttalte blant annet Frp-politikeren.

– Er du enig med Listhaug at det vil være en katastrofe for Norge om Jonas Gahr Støre ble statsminister?

– Jeg er imot at Støre blir statsminister, men det skulle nok gått bra med Norge likevel. Jeg tror ikke det finnes noen partileder på Stortinget som ville ha ført Norge ut i en katastrofe. Det er nok adskillig mer konsensus enn som så på Stortinget, sier Rotevatn.

Får ny sjef

Tirsdag bekreftet statsministerens kontor at Rotevatn fortsetter i jobben som statssekretær. Nå i den politiske ledelsen til Per Sandberg (Frp) som i alle fall inntil videre skal kombinere jobben som fiskeriminister med jobben som justis-, beredskaps- og innvandringsminister.

– Livet går videre. Jeg er fremdeles statssekretær og forholder meg til Sandberg. Så ligger det vel i kortene at det kommer større endringer etterhvert, men det får statsministeren komme tilbake til.

– Er du nå en mann for de mange i vår region som er opptatt av fiskeripolitiske spørsmål?

– Nei, ikke noe mer enn jeg var i går, ler Rotevatn, og fortsetter: