Selskapet Bryggja Skule AS søkte 31. januar i år om å få etablere en kristen friskole på Bryggja med 41 elever fra 1.-7. trinn.

Regelen sier at søknader innkommet innen fristen behandles for eventuell oppstart året etter. For Bryggja Skule AS var derfor høsten 2019 det tidligste tidspunktet privatskolen kunne åpne etter normal saksgang.

Selskapet ba imidlertid om dispensasjon for den ordinære søknadsprosessen med følgende begrunnelse:

«Grunngjevinga for å søkje om dispensasjon var, og er, at Bryggja Skule AS ved oppstart i august 2018 bidreg til å løyse ein vanskeleg situasjon for elevar og foreldre ved noverande Bryggja Skule. I tillegg vil drift frå 2018 også løyse det politiske uføret som Vågsøy- og Eid/Selje kommune (Stad kommune frå 2020) er komne i. Ein situasjon som til dels er eit resultat av nasjonalpolitiske føringar om kommunesamanslåing og grensejustering.

Bryggja Skule AS meiner situasjonen er svært spesiell og at dette er eit såpass særskilt tilfelle at det fylgjeleg kan handsamast deretter av Utdanningsdirektoratet/Kunnskapsdepartementet. Styret i Bryggja Skule AS sitt arbeid har vore fundamentert i eit langsiktig perspektiv og søknaden er naturlegvis også tufta på dette. Like fullt har styret blitt orientert om og er godt kjent med det politiske arbeidet i kommunane og «folkemeininga» i noverande Bryggja skulekrins. Mellom anna er det eit faktum at fyrst var ved budsjetthandsaminga for 2018 i Vågsøy kommune, at endeleg endring for Bryggja Skule vart vedteken. Dette var såleis etter at bygda Bryggja hadde fått godkjent grensejustering til nye Stad Kommune.

Vidare har det vore gjort mange forsøk frå Vågsøy og Eid/Selje si side på å oppretthalde Bryggja Skule i kommunal regi fram til 2020. Dette har ein ikkje lukkast med. Derimot har ein kome fram til ei mellom løysing der ein føreslær å splitte opp elevgrupper frå 1. – 7. trinn på Bryggja og spreie elevane på to skulealternativ: Skavøypoll i Vågsøy- og Stårheim i Eid kommune. Båe alternativa gjev vesentleg lengre reiseveg (ein time på buss er særleg krevjande for dei minste borna) og genererer ei monaleg auke i skysskostnadar isolert sett.»

– Nei, de vil tidligst kunne starte høsten 2019. Det har vært enkelte skoler som har søkt om å bli «hurtigbehandlet» fordi de ønsker en tidligere start, men dette har vi avslått. Det er mulig å klage på et slikt avslag til Kunnskapsdepartementet, sa Tryggestad til oss i midten av februar.

Kunnskapsdepartementet har imidlertid kommet til en annen avgjørelse.

– Departementet finner etter en konkret vurdering at forholdene i saken må anses å oppfylle forskriftens vilkår om «særlege tilfelle» for å dispensere fra ordinær søknadsfrist. Departementet har i sin vurdering lagt særlig vekt på den konkrete kommunesammenslåingen og grensejusteringen, og generelle omstendigheter rundt nedleggelsen av nåværende Bryggja Skule, heter det i vurderingen fra Kunnskapsdepartementet.

– Klart dette var gledelig. Vi har sagt at det er viktig for oss å ha en del grunnpilarer i bygda vår og skolen er en av de pilarene, sier styreleder Solveig Midtbø til Fjordenes Tidende torsdag.

I direktoratets avslag het det at «Skolen opplyser (...) at de har sikret seg den nødvendige undervisningskompetansen for å drive en friskole, men at det ikke er sikkert at denne kompetansen vil være tilgjengelig neste år.»

På spørsmål om når søknaden fra Bryggja Skule AS blir behandlet, svarer Peter Tryggestad i Utdanningsdirektoratet torsdag følgende:

– Det for tidlig å gi noen eksakt dato for når den vil være ferdig behandlet, men vi vil prioritere denne søknaden og behandle den så raskt som mulig.

14 av de 37 selskapene som søkte om å starte friskole i Norge fra høsten 2018 ble godkjent av Utdanningsdirektoratet. Sjekk hele listen her.

Aksepten for en hurtigbehandling er en ny vending i Bryggja skule-saken der kommunene Vågsøy og Eid tilsynelatende omsider var enige om en overgangsordning for de rundt 40 elevene ved skolen. Avtalen, som du kan lese her, skal behandles i Vågsøy kommunestyre i ettermiddag og innebærer at elevene får valget mellom å gå på Skavøypoll eller Stårheim skule når Bryggja skule legges ned til høsten.

18 elever har søkt seg til Stårheim skule, elever til Skavøypoll skule, mens 11 elever har søkt seg til Kjølsdalen Montessoriskule.

Hva en mulig oppstart av en privatskole på Bryggja fra høsten av betyr for Vågsøy-politikernes vilje til å akseptere overgangsavtalen med Eid, kan man se i det direktesendte kommunestyret i Vågsøy her på fjt.no fra klokken 14.00 torsdag.