Fylkespolitikerne er i ferd med å vedta «Strategi for tettstedsutvikling og senterstruktur i Sogn og Fjordane.» Da planen lå ute på høring gjorde fellesnemnda det klart at «Kinn kommune bør bli et regionsenter på kysten.»

I sin innstilling til fylkesutvalget 4. april anbefaler fylkesrådmann Tore Eriksen derimot at det ikke blir Kinn, men Florø som defineres som et regionsenter.

– For å realisere satsingene på kysten tilrår fylkesrådmannen at Florø (...) blir regionsenter på kysten. Det kan også begrunnes ut fra graden av pendling til Florø, omfanget og mangfoldet i offentlig tjenesteytelser, handel og næringsliv, og folketall, skriver Eriksen.

Om Florø skriver fylkesrådmannen at «regionsenteret er naturlig lokaliseringssted for offentlige – og private tjenester som skal dekke kystregionen».

Varaordfører i Vågsøy, Nils Myklebust (Sp), er kritisk til tilrådingen:

– Dessverre er jeg ikke overrasket. Dette er det vi har regnet med at kommunesammenslåingen vil føre med seg. Vi i Vågsøy får ikke ta del i godene og de offentlige arbeidsplassene. De vil havne i Florø, sier Myklebust (Sp) til Firda.

Han viser til at fellesnemnda i sitt innspill ønsket at regionsenterstatusen skulle legges til Kinn, med andre ord både Florø og Måløy.

– Her er fylkeskommunen i ferd med å definere at offentlige og private tenester for kystregionen skal legges til Florø. Det vi ser, er et konkret utslag av hvordan denne kommunesammenslåinga blir i praksis. Dette er de realitetene vi vil se av sammenslåingen, sier Myklebust til Firda.

– Surmuling

Flora-ordfører Ola Teigen (Ap) viser til at et regionsenter på kysten ikke var en del av fylkesrådmannens første forslag som ble sendt ut på høring.

– Det er svært positivt at fylkesrådmannen nå tar innspillet fra fellesnemnda til følge og peker på behovet for et regionsenter på kysten. Endelig har kysten og Sogn og Fjordane fått den statusen som vi alle har etterlyst i tiår etter tiår, sier Teigen til Fjordenes Tidende.

Samtidig er han svært oppgitt over Nils Myklebust, som han mener er blitt kysten sin største «nedsnakker».

– Innstillinga fra fylkesutvalget var at både Florø og Måløy ville ha same status som for eksempel Dale og Årdal. Etter min og de fleste i fellesnemnda sin mening er det helt avgjørende for kysten å ha et regionsenter for å ivareta kystutviklingen særlig i sammenheng med strategiarbeidet for å utvikle kysten av Sogn og Fjordane. Når fylkesrådmannen nå etterkommer vårt innspill ville en naturlig reaksjon være glede, men Nils Myklebust velger altså nok en gang surmuling, sier Teigen.

– Det er først nå når kysten får uttelling at Myklebust har en mening og da er han negativ. Jeg må virkelig klype meg i armen og samtidig spørre hvem han representerer. Det er iallefall ikke kysten sine innbyggere, mener Teigen.

Fellesnemnda ønsket om nevnt at Kinn skulle være regionsenteret i Sogn og Fjordane, ikke Florø slik fylkesrådmannen anbefaler. På spørsmål om han opplever dette som problematisk, svarer Ola Teigen følgende:

– Kinn er ikke en realitet ennå og får Myklebust viljen sin så blir Kinn aldri en realitet. Jeg har foreståelse for at det er problematisk for fylkesrådmannen å gi en status til en kommune som ikke er satt i funksjon ennå. Men går det som vi håper, så er det Kinn som vil være den organiske enheten i regionsenteret og sånn sett er det den nye kommunen som er regionsenteret, svarer Teigen.

– Kysten av Sogn og Fjordane er pekt ut til å ha et utviklingsansvar for nettopp folketallsutvikling og utvikling av næringslivet i vår del av det nye fylket. Dette er noe av fundamentene i intensjonsavtalen mellom Flora og Vågsøy og et svært viktig steg i retning av å realisere kystpotensialet. Men da er vi helt avhengige av at varaordføreren i Vågsøy snart spiller på lag med visjonene våre slik at vi ikke risikere at fylkesutvalget slår handa under oss. Da taper kysten nok en gang, avslutter Flora-ordføreren.

– Ikke juridisk bindende

For å demme opp for det de selv om taler som «den nasjonale sentraliseringen» ønsker fylkeskommunen å styrke bosted, arbeids- og serviceregionene i Sogn og Fjordane. Fylkesrådmannen ser ikke på Kinn kommune som en slik «BAS-region» i dag. Det forklarer plansjef Synnøve Stalheim i fylkeskommunen, som uttaler seg til Fjordenes Tidende på vegne av fylkesrådmann Tore Eriksen, som er utenlands.

– Når vi snakker om pendlerregioner snakker vi om pendling på 35–40 minutter. Vi vet at Kinn jobber med å bedre kommunikasjonen, slik at de kan bli en BAS-region på sikt, men per i dag er de ikke det.

På spørsmål om hvor førende Florøs posisjon som regionsenter vil være for en plassering av eventuelle nye statlige arbeidsplasser i Kinn kommune, svarer hun følgende:

– Det blir det opp til politikerne å vurdere. Men dette er retningslinjer, og ikke en juridisk bindende plan, slår plansjef Synnøve Stalheim fast.

Fylkesutvalget behandler saken 4. april, mens fylkestinget gjør et endelig vedtak i sitt neste møte 17. april.

Les fylkesdirektørens innstilling i saken her og forslaget til strategi her.