Det viser tall fra en undersøkelse Fjordenes Tidende selv har gjort ved å gå gjennom samtlige aviser fra 2015, 2016, 2017 og hittil i 2018.

– Resultatene viser en god økning i antall kvinnelige kilder fra 2015 til hittil i 2018. Det er gledelige tall som viser at vi er på riktig vei med prosjektet Likestilt, sier journalistene Marianne Solheim Rotihaug og Christina Cantero, som jobber med Likestilt sammen med prosjektleder Jo Carlson.

Journalistene har sett på antall kvinnelige kilder i fem kategorier: oppslag på førstesiden, henvisninger på førstesiden, samt tilstedeværelse i nyheter, kultur/sport og reportasjer.

De synes det er særlig gledelig å se at antall kvinnelige kilder har økt betydelig innenfor nyhetskategorien. I 2016 var kun 28,1 prosent av kildene til nyhetssakene i Fjordenes Tidende kvinner. Hittil i år har nesten halvparten av kildene (44,6 prosent) vært kvinner.

– Vi mener dette viser at Likestilt er en suksess, og at prosjektet er med på å skape varige endringer i redaksjonen. Vi har gjennom Likestilt fått et forsterket fokus på at kvinner er like naturlige kilder som menn er, noe resultatene fra denne undersøkelsen understreker.

Mannsdominerte spalter er en velkjent utfordring for de fleste aviser. For drøyt ett år siden bestemte Fjordenes Tidende seg for å ta tak i problemet gjennom prosjektet Likestilt.

Fredag fikk journalister fra hele landet høre om prosjektet under konferansen til Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) i Tønsberg, der Fjordenes Tidende var invitert for å snakke om Likestilt.

– Det var stor stas å få snakke om Likestilt under SKUP-konferansen. Vi håper journalistene som kom for å høre på lar seg inspirere av prosjektet, og tar det med seg tilbake til sine redaksjoner, sier Rotihaug og Cantero.

Til sammen var det mer enn 600 personer fra mediebransjen som deltok på SKUP.

– Det var en lærerik og ikke minst inspirerende opplevelse for oss, avslutter Likestilt-journalistene.