Flere, deriblant prosjektrådmann Terje Heggheim selv, forventet at hans forslag til kommuneledelse ville bli omdiskutert i Flora.

Selv om Vågsøy og Flora kommuner i dag har rundt henholdsvis 600 og 1.000 ansatte og det er slått fast i intensjonsavtalen at «talet på administrative arbeidsplassar/rådhusfunksjonar i Måløy og Florø skal forholdsmessig vere som før samanslåinga», så valgte likevel Heggeim å foreslå at syv av lederne i Kinn skal sitte i Måløy og like mange i Florø. Rådmannen og assisterende rådmann skal ha arbeidssted begge plasser.

Det ble knyttet stor spenning til hvorvidt Flora-politikerne, som utgjør flertallet (5-4) i fellesnemnda til Kinn, skulle sørge for at man landet på en annen løsning i dagens møte i Måløy. Det ble imidlertid raskt klart at mens det var noe uenighet knyttet til størrelsen på kommuneledelsen, så var alle enige om at like mange av lederne i Kinn bør sitte i Måløy som i Florø.

– Jeg har fått en del tilbakemeldinger og opplever at rådmannens forslag er blitt godt mottatt. Kanskje spesielt i Vågsøy, men også i Flora, sa Flora-ordfører Ola Teigen (Ap).

– Jeg synes rådmannens tolking av delt kommunesenter er fornuftig, sa florøværingen.

Flora-vara Solveig Willis (Ap) uttrykte også sin støtte til rådmannens forslag. Det samme gjorde Hanne Husebø Kristensen (H):

– Det er veldig hyggelig å sitte i fellesnemnda og diskutere en slik sak der ikke et eneste innlegg har inneholdt et spørsmål om fordelingen som tar hensyn til likeverd framfor forholdstall, sa Kristensen.

Vågsøy-politikerne har for lengst gjort det klart at de er positive til rådmannens forslag, som altså legger opp til syv lederstillinger i Måløy.

– Jeg setter stor pris på prinsippet som er lagt til grunn om at Vågsøy og Flora skal være likeverdige, sa Rolf Domstein (H).

Edvard Iversen forklarte at de nylig diskuterte forslaget til kommuneledelse på et medlemsmøte i Venstre.

– Innstillingen falt i veldig god jord som oss. Begrep som sympatisk likeverd ble brukt, sa Iversen.

I tillegg til å poengtere at et nytt kommunestyre står fritt til å endre organiseringen fellesnemnda nå blir enig om, var Nils Myklebust (Sp) opptatt av at den nye kommuneledelsen må organiseres på en måte som ikke går på bekostning av beredskapen. Han spurte om ikke assisterende rådmann burde være bosatt i Måløy-området så lenge rådmann Terje Heggheim bor i Florø.

Heggheim viste til at både han og assisterende rådmann skal ha kontorplass i begge kystbyene og at beredskapsansvaret uansett vil ligge de tekniske avdelingssjefene i Måløy og Flora, og ikke til assisterende rådmann.

Forslag om kutt på toppen

Mens det altså var full enighet i fellesnemnda om at Måløy og Florø bør ha like mange lederfunksjoner i Kinn, så knyttet diskusjonene seg tirsdag først og fremst til størrelsen på ledelsen. Da forslaget ble kjent sist uke var Jacob Nødseth tidlig ute i Fjordenes Tidende og gjorde det klart at han mente at ledelsen var for stor.

Han gjentok dette tirsdag og foreslo at man dropper å ansette en assisterende rådmann og en kommunalsjef for innovasjon og utvikling (kontorsted: Måløy). For å opprettholde den likeverdige fordelingen mellom Måløy og Florø, foreslo han samtidig å la kommunalsjef for økonomi ha kontor i både Måløy og Florø. Vedkommende har i rådmannens forslag kontor i Florø.

Jacob Nødseth mener Kinn kommune ikke bør ha en assisterende rådmann eller en kommunalsjef knyttet til innovasjon og utvikling.

Vågsøy-ordfører Kristin Maurstad (Ap) var blant dem som var kritisk til å droppe kommunalsjefstillingen knyttet til innovasjon og utvikling. Vedkommende skal blant annet sørge for at følgende punkt i intensjonsavtalen blir realisert:

«I Måløy skal etablerast kompetansemiljø til felles utvikling av mellom anna samarbeidet mellom utdanningsinstitusjonar og næringslivet, fornybar energi og klima og IKT.»

– Som tidligere i ansatt i både Måløy Vekst og Aksello og som styremedlem (i Nordfjord Vekst) har jeg sett at når næringsselskapene skal samhandle med kommunen så mangler man et kontaktpunkt (i kommunen) adminstrativt. En kan gjerne si at det er rådmannen, men han har også veldig mye annet som skal gjøres, sa Maurstad.

Rolf Domstein (H) viste til at han gjentatte ganger har snakket om å ta ut gevinster gjennom å redusere administrasjon og ledelse slik at man kan bruke mer midler på utviklingsoppgaver og kvaliteten på tjenestene.

–  Jeg føler at vi her (i rådmannens forslag) har kommet et stykke på veg. Når det gjelder antallet kommunalsjefer så kan det egentlig ikke være mindre enn fire. Så er det denne utviklingsstillingen som kanskje er litt råflott. (...) Men når den står i intensjonsavtalen så er det egentlig ikke så mye å diskutere, sa Vågsøy-politikeren, som understreket at han også forventet at det blir gjort kutt lenger nede i administrasjonen.

Da Nødseth foreslo å kutte kommunalsjefstillingen knyttet til innovasjon og utvikling reagerte derfor Domstein:

– Jeg håper ingen ønsker en omkamp om intensjonsavtalen. Det vil iallefall bli lagt svært godt merke til i Vågsøy når vi skal gå til avstemning om Kinn.

Flora-politiker Bente Steindal (Ap) viste til at det står ingenting i intensjonsavtalen om at det skal være en kommunalsjefstilling knyttet til innovasjon og utvikling i Måløy.

– Dere sier at vi fra Florø er rause og det er vi, men vi må ikke stille oss slik at når vi kommer hjem til Flora så blir det bedt om en folkeavstemning om Kinn. For å si det rett ut så er ikke jeg med på å være raus fordi Måløy forlanger det. Vi må prøve å gjøre det beste ut av dette slik at også vi kan komme hjem og vise ansikt, sa Steindal.

Deler av Flora-delegasjonen diskuterer Jacob Nødseth sitt forslag om å redusere antallet personer i kommuneledelsen i Kinn. Til høyre Vågsøy-delegasjonen.

Mot slutten av dagens møte i fellesnemnda tok Flora-delegasjonen en halvtime på bakrommet for å diskutere Nødseth sitt forslag til kutt i kommuneledelsen. I gruppemøtet kom det fram at enkelte av Flora-politikerne fryktet støy i Vågsøy dersom de kuttet kommunalsjefstillingen for innovasjon og utvikling, som var en av tre kommunalsjefstillingene som var foreslått lagt til Måløy. Knappe to måneder før vågsøyværingene skal si ja eller nei til Kinn var det en risiko Flora-politikerne ikke var villige til å ta, og det ble en medvirkende årsak til at kun Bente Steindal valgte å støtte Nødseth sitt forslag som dermed ble nedstemt.

Mot stemmene til Nødseth og Steindal vedtok fellesnemnda å organisere Kinn kommune med følgende kommuneledelse:

Kontorsted i Måløy:

Kommunalsjef for helse og velferd

Kommunalsjef for samfunn, kultur og miljø

Kommunalsjef for innovasjon og utvikling

Leder for personal og organisasjon

Leder for servicekontor med informasjon og bolig

Leder for IT-avdeling

Kontorsted i Florø:

Kommunalsjef for oppvekst og undervisning

Kommunalsjef for økonomi

Controller

Kommuneadvokat

Leder for økonomiavdeling

Leder for innkjøpsavdeling

Kontorsted begge steder:

Rådmann

Assisterende rådmann

Avdelingssjef teknisk (én stilling i Måløy og én stilling i Florø)