– For meg betyr dette veldig mye, ikke minst som Venstre-ordfører og pådriver for åpenhet og folkestyre, sier Alfred Bjørlo, ordfører i Eid.

Kommunen lander på en 19. plass på den nasjonale Åpenhetsindeksen for 2018. Indeksen er basert på en undersøkelse gjort av Pressens offentlighetsutvalg, der samtlige norske kommuner er målt på hvor åpne de er. En tilsvarende måling ble gjort i 2011, der Eid kommune fikk 9 av 18 mulige poeng. I 2018-målingen får de 20 av 26 mulige poeng.

Kommunen tok 2011-resultatene på alvor, og har gjennom de siste årene jobbet systematisk for å bli bedre, ifølge Bjørlo.

– Vi er opptatte av å bli mer åpne, på alle måter. Journalføring og innsyn er en utrolig viktig del av det. Det betyr noe for meg personlig og, sier han.

Ordføreren legger ikke skjul på at kommunal åpenhet krever mye arbeid fra de ansatte.

– Det høres enkelt ut, men det er snakk om omfattende arbeid. Det handler om å ha gode elektroniske system og kompetanse på området. Det har tatt flere år for oss å komme dit, understreker Bjørlo.

Han roser kommunens organisasjonsavdeling, som han mener skal ha æren for dette.

– Dette er folk som virkelig brenner for dette, og som får det til. Det er deres fortjeneste.

– Hva betyr åpenhet i praksis for innbyggerne?

– Det betyr at man kan få tidlig innsyn i hva som skjer i kommunen og prossessene rundt, og det er viktig, sier Bjørlo og viser til at Eid kommune har rutiner som gjør at dokumenter raskt blir lagt ut på postlistene. Digitalisering er også et fokusområdet for Eid.

– Vi vil være tilgjengelige digitalt. Det blir stadig mer viktig for unge folk, og da tenker jeg særlig på de som skal flytte til kommunen. Jeg tror man blir litt skeptisk for å flytte til en kommune der man ikke finner grunnleggende informasjon på nett. Den tilgjengeligheten har litt med attraktivitet å gjøre, tror jeg.

Eid-ordføreren understreker at kommunen fortsatt har mye å jobbe med når det kommer til åpenhet.

– Vi er ikke perfekte. Vi har enda en vei å gå når det kommer til digitalisering, og vi kommer nok fortsatt til å gjøre feil når det er dokumenter som legges ut på postlistene. Vi er kommer nok aldri til å bli helt perfekte, men vi strekker oss så langt vi kan for at vi skal være fullt ut åpne.