–  Så du tror det skal gå greit å finne en felles identitetsplattform?

–  Utvilsomt! Det har ikke minst med perspektivet vi har å gjøre, hvor vi vender blikket vårt. Vi på kysten henter verdiene våre i havrommet, langt ute i verden, og vi selger også verdiene våre tilbake til verden. Vi har en helt annen måte å se ting på en de gjør inne i landet, sier Iversen, som får støtte av Torstein Hagen fra Kvalheim.

– Vi har en helt annen kultur her på kysten. En skal ikke langt inn i landet en gang før mentaliteten er helt annerledes, sier han.

De peker også på at både Flora og Vågsøy er samfunn som selv har stablet på beina en kultur med mange private bedrifter og arbeidsplasser og færre statlige og offentlige. Til forskjell fra indre strøk i fylket.

Iversen tenker kystsamfunnene har blitt som de har blitt på grunn av strukturene i de gamle fiskersamfunnene.

– Far og sønn var gjerne ti måneder på havet, mens fiskerkvinnene drev familien hjemme, gjerne med 5-6 barn. De hadde gården å skjøtte og var i tillegg rederkontor for mannen. Det gjorde at kystfolk ikke fikk blitt med i det offentlige politiske livet, de ble ikke delaktige i det på samme måte, sier Iversen, som forteller at han har den største beundring for disse kvinnene.

– De fortjener all mulig respekt for den innsatsen som ble gjort.

På grendelagsmøtet torsdag kveld var hensikten ikke å diskutere ja eller nei til Kinn, men å komme med innspill og tanker til samfunnsplanen som skal lages for sammenslåtte Kinn kommune. Ordførerne i det to kommunene, som styrte møtet, ønsket innspill på hva folk anser som viktig i sitt lokalmiljø og hvrodan en skal gjøre hele kommunen til en god kommune å leve og bo i.

Sentrale spørsmål på møtet handlet også om å skape en felles identitet og komme med innspill til hva grender og kommune i nye Kinn kunne gjøre for hverandre.

Ordfører i Flora Ola Teigen, understreket hvor enormt viktig et godt samarbeid mellom grend og kommune var og eksemplifiserte med ny flerbrukshall og fiberutbygging i Eikefjord.

– Ingen av disse tingene hadde kunnet bli realisert om ikke bygda hadde tatt tak med støtte fra kommunen, sier han.

Møtet ble organisert både med en orienteringsdel, gruppearbeid og felles diskusjon på slutten.

Klaus Iversen føler han har snakket om en storkommune på kysten lenge, og endelig ser han konturene av noe.

– Så jeg er ekstra glad for det tankegodset jeg nå ser utveksles mellom Flora og Vågsøy, sier han.

– Vi er nødt å skaffe oss større politiske muskler her på kysten, og ikke bare bli sittende igjen med smulene som før, sier Torstein Hagen, som spesielt peker på kommunikasjonsområdet.

– Behovet for en veg på kysten er stort, en veg som burde ha gått her allerede. Det er på høy tid å få det til, avslutter han.

Les mer om møtet og utfalllet i diskusjonene i gruppene i papiravisa tirsdag.