På oppdrag fra «Nei til Kinn» har professor Bjarne Jensen ved Høgskolen i Innlandet utarbeidet en rapport som har fått tittelen «Bør Vågsøy fortsette som egen kommune eller slå seg sammen med Flora til nye Kinn kommune?». Fredag var den tidligere rådmannen i Bergen og Kristiansand i Måløy for å presentere funnene og hans konklusjon er klar:

– Jeg finner ingen rasjonelle argumenter for denne sammenslåingen. Jeg ser at folk tror at bare man setter seg ned og jobber med en ny kommune, så vil det skje mye positivt. Det kan godt skje i første omgang, men når de økonomiske realitetene inntreffer, så blir dette en tøff situasjon. Jeg er nesten overrasket over hvor positive folk er til å få til dette for fysisk sett må det et under til om man skal få dette til, sier Bjarne Jensen til Fjordenes Tidende.

Mens enkelte av Kinn-skeptikerne mener Bremanger er det som mangler for å få en slik kystkommune til å fungere, er ikke Jensen blant dem:

– Jeg tror faktisk at om Bremanger hadde vært med, så hadde det vært enda mer kaos. Det ville blitt en kjempefight mellom Måløy og Florø om lokaliseringer, og om der ville være noen kjøttrester igjen til Svelgen eller andre sentra i Bremanger har jeg liten tro på, sier den tidligere rådmannen i Bergen og Kristiansand.

– Så du hadde ikke i større grad forstått sammenslåingen til Kinn om Bremanger var med?

– Nei, faktisk ikke. (...) For det første blir det en enda større kommune. Den vil riktig nok da ha felles grense, men Vågsøy vil likevel være avhengig av ferje for å komme seg til Bremanger, så for Vågsøy tror jeg ikke det ville ha vært en fordel om Bremanger var med. Kanskje vil det være det for Flora, men det er klart at det da blir en kjempestor kommune i areal, sier Jensen.

Vågsøy, Bremanger og Flora utgjør samlet et areal på rundt 1.700 kvadratkilometer. 40 av dagens norske kommuner er større.

Avstandsulemper

Som et vedlegg til rapporten, som ble presentert fredag, har den etterhvert velkjente kommunereform-kritikeren Per Gunnar Stensvaag vurdert avstandene innad i nye Kinn kommune opp mot andre kommuner. Han konkluderer med at avstandsulempene i den nye kommunen mangler sidestykke i Norge.

– Man bør trygt kunne si at man ingen steder i landet finner avstandsulempene man vil få i Kinn. (...) Der man kommer i nærheten, er det kun tale om små samfunn med en håndfull innbyggere, skriver Stensvaag i sin konklusjon.

Jensen har heller ingen tro på at Kystvegen kan være løsningen på den utfordringen med det første:

– De fleste vet at Kystvegen ligger 30-40 år fram i tid om man i det hele tatt klarer å få det til.

Professoren er også redd for at vågsøyværingene vil få stadig mindre innflytelse i en kommune preget av mange motsetninger. I rapporten skriver han at det ligger til rette for «så sterke motsetninger i Kinn at det styringsmessig kan bli en lite effektiv kommune».

– Vågsøy hører naturlig hjemme i Nordfjord. Nå blir de tvunget til å støtte aktiviteter som er mer preget av interessene i Sunnfjordområdet. Det kan være knyttet til flyplassen i Florø eller vegløsning til Oslo. Skal man støtte veg over Strynefjellet eller veg over Hemsedal? Selvfølgelig kan man støtte begge, men noen ganger må man velge, sier Jensen til Fjordenes Tidende.

Bryggja

I rapporten viser forfatteren til at Vågsøy mister 30-35 millioner kroner i overføringer når Bryggja-området fra 2020 blir en del av Stad kommune.

– Uavhengig av om Vågsøy blir en del av Kinn eller ikke skal Bryggja til Stad i 2020. I hvilken grad påvirker det Vågsøys evne til å stå alene som kommune i dine øyne?

– For det første vil jeg si at utskillingen av Bryggja fra Vågsøy er en ulykke. Det er en av følgene av den mangelfulle utredningen – ingen så dette komme. For Bryggja er det rasjonelt å søke flytting til Stad på grunn av store Kinn kommune, og det er veldig synd. Det kommer til å svi økonomisk også for Vågsøy.

– Det vil det vel i tilfelle gjøre uavhengig av om Vågsøy blir en del av Kinn eller ikke?

– Ja, det vil det gjøre uansett. Men hovedessensen her er at Vågsøy er en veldrevet kommune som kommer inn i en tungdrevet kommune. Det vil være bedre for Vågsøy å stå alene (enn å bli sammenslått med Flora) , men det beste ville vært om man kunne reversere grensejusteringen og fått Bryggja inn igjen.

Så sent som denne uken ble det bestemt hvordan kommuneledelsen i Kinn skal organiseres. Mye er uavklart, både knyttet til hvordan den nye kommunen skal organiseres og driftes, men også til hvilke forutsetninger Kinn kommune må forholde seg til. Bjarne Jensen mener imidlertid at nok er avklart til at han i rapporten slår fast at «Vågsøy og Måløy må påregne å tape både strategisk, utviklingsmessig og økonomisk på sammenslåingen med Flora».

– Her er ikke noe felles bo- og arbeidsmarked, og derfor eksisterer det ikke synergier her. Jeg er veldig overrasket over at næringslivet ikke ser at dette vil være problematisk, sier Bjarne Jensen.

– Ikke et bestillingsverk

Det er ikke første gang at Jensen besøker Måløy. Våren 2016 var han leid inn til et folkemøte i Måløy i regi av Utdanningsforbundet og de tre lokallagene til Rødt, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. I Turnhallen advarte han de fremmøtte mot kommunereformen:

– Om denne reformen lykkes, er det i virkeligheten distriktene, de mindre stedene og kystområdenes verdier som taper og de store byenes interesser som fremmes, sa Jensen da.

På daværende tidspunkt hadde Vågsøy, Selje og Vanylven kommunestyre vedtatt en intensjonsavtale som innebar at Måløy ble kommunesenteret i en sammenslått kommune.

– I første omgang vil Vågsøy få arbeidsplassene som de må gi fra seg i Selje og Vanylven. Men på sikt tror jeg ikke at å svekke sentre og kommuner rundt er heldig for Vågsøy, sa Bjarne Jensen i 2016.

Når professoren nå har utarbeidet en rapport er det altså på bestilling fra styret i «Nei til Kinn» som jobber for at flest mulig vågsøyværinger stemmer nei til sammenslåingen i folkeavstemningen 11. juni.

– Jensen har fått frie tøyler. Vi ville ha en rapport som vi kunne stole på, og som folk ikke skulle stille spørsmål ved. Det er ikke et bestillingsverk, sier styreleder Fredrik Egeberg i «Nei til Kinn».

– Ettersom Jensens meninger om kommunereformen er velkjente visste dere vel til en viss grad hva dere fikk da dere bestilte rapporten?

– Ja, men han er i fagmiljøet. Vi kunne valgt andre, men valgte ham. Uansett om vi hadde brukt andre, så er tallene som brukes de samme. Han har vurdert dette på egen hånd og det er ikke noen overraskelse det han presenterer. Dette er det vi har hevdet og ment helt tiden, men det er godt å få det bekreftet fra en som virkelig vet hva han snakker om, sier Egeberg.

– Hva kostet rapporten?

– Det kan jeg ikke si, men det er penger som vi ikke har fått av kommunen, svarer styrelederen som viser at nei-kampanjen har fått inn i overkant av 15.000 kroner i kronerullingen.

Da Bjarne Jensen presenterte rapporten på rådhuset i Måløy fredag var han tidlig ute med å understreke at dette er hans eget verk:

– Oppdraget jeg fikk (av «Nei til Kinn») var å se på konsekvensene av denne eventuelle sammenslåingen for Vågsøy og se om det ville være til fordel for Vågsøy-samfunnet og innbyggerne i Vågsøy. Jeg fikk ingen andre føringer. Rapporten står for mine vurderinger og er det jeg har kommet fram til.

Les hele rapporten her (PC) eller her (mobil/nettbrett).