Fiskeriutsending Ingrid Dahl Skarstein blir i Russland for å gi den norske fiskerinæringen innsikt i det russiske markedet, og ta vare på de viktige relasjonene mellom norske og russiske næringsaktører. Det melder Sjømatrådet i en pressemelding.

Sjømatrådet vil legge til rette for at den norske sjømatnæringen kan komme raskt tilbake på banen når importstansen opphører, og beholder derfor kontor og fiskeriutsending i Moskva.

Russland har i langt tid vært og kommer igjen til å bli et svært viktig marked for norsk sjømat. For at det skal skje har Sjømatrådet besluttet å opprettholde kontoret i Moskva også det kommende året.

– Sjømatrådet anser det som viktig å opprettholde en minimumsaktivitet og tilstedeværelse i det russiske markedet for å ivareta Sjømatrådets langsiktige perspektiv, og sikre verdien av de markedsinvesteringene vi har gjort gjennom flere år. Ved å ha fiskeriutsending Ingrid Dahl Skarstein i markedet vil vi også kunne ha innsikt i det russiske markedet og utviklingen av det, sier kommunikasjonssjef Geir Bakkevoll i Norges sjømatråd.

Importstoppen er etter stor sannsynlighet midlertidig og dermed er det viktig å opprettholde en viss kontinuitet som kan gjøre den norske sjømatnæringen i stand til å komme på banen igjen når situasjonen tillater det.

– Vi ønsker med dette også å jobbe for å ivare ta våre langsiktige relasjoner til russisk bearbeidingsindustri som gjennom flere år har spesialisert seg på å bearbeide de norske råvarene. Dette tror vi også vil være i den russiske industriens interesse, sier fiskeriutsending Ingrid Dahl Skarstein.

Sammensetningen av russisk fiskerinæring og leverandørmønstre vil trolig være i endring frem til importforbudet opphører, naturligvis mye avhengig av importstansens varighet. I en slik situasjonen mener Sjømatrådet det er viktig at kundeforhold og øvrig nettverk mellom norske og russiske næringsaktører opprettholdes på et nivå som muliggjør en rask oppstart når den tid kommer.