Én av fire føler seg ikke trygge på at alle i huset vil våkne og høre røykvarsleren hvis det begynner å brenne om natta.

Ifølge tall fra en spørreundersøkelse TNS Gallup nylig utførte for Norsk Brannvernforening, If Skadeforsikring og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er folk usikre om alle i huset vil høre røykvarsleren.

Undersøkelsen ble gjort i forbindelse med Brannvernuka 2014.

- Det er bare på én måte man kan finne ut om man våkner av røykvarslerne. Man må rett og slett prøve. Gå inn på hvert soverom, lukk døren, og få noen til å trykke inn testknappen på røykvarslerne utenfor. Vil du våkne av lyden, sier adm. direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Selv om brann er det folk frykter mest skal skje i boligen, viser undersøkelsen at det er de færreste som gjennomfører brannøvelser og prøver ut rømningsveiene hjemme.

Faktisk er det kun tre prosent, skriver Norsk Brannvernforening i en pressemelding.

Denne uka markeres Brannvernuka 2014 over hele landet. Lørdag inviterer over 350 brannstasjoner til åpen dag for små og store, hvor blant annet brannvesenet i Vågsøy inviterer til åpen dag.

I tillegg deltar over 600 000 nordmenn i brannøvelser i blant annet barnehager, skoler, bedrifter og privathusholdninger.