Freddy Ove Hammersvik fra Kulen har tradisjon tro pyntet til jul i kantinen på Bergen Røde Kors Sykehjem.

Det er ikke til å unngå å legge merke til. Ved hovedinngangen til sykehjemmet i Eikeviken i Bergen ligger kantinen. Inn vinduene kan man se at det legges mye tid og tanke i å gjøre dette til et trivelig sted å være. Faktisk har pyntingen tatt 37 timer av fritiden hans, og da er ennå ikke juletreet på plass.

– Det er ment å være en form for oase for pasienter og pårørende. Her kommer de bort fra institusjonspreget, sier Hammersvik, som er assisterende kjøkkensjef på sykehjemmet.

Her har 58-åringen jobbet i snart 27 år og pyntetradisjonen er nesten like mange år.

– Det begynte i 1990 med at kokkelærlingene skulle ha eksamen både i institusjons- og restaurantlære. For å ha restaurant måtte vi få inn et selskap, og da måtte vi lage det pent til, sier Hammersvik.

Etter hvert som pensum gikk bort fra at slike selskap var nødvendig, holdt tradisjonen på til å forsvinne.

– Et år var det ikke noe særlig julekantine og da ble det en del såre stemmer, sier kokken som derfor tok ansvaret for pyntingen.

Siden har julekantinen bare blitt finere og finere.

– Men jeg får hjelp av fire personer til, understreker han.For det er mye pynt som må opp fra kjelleren når julen nærmer seg. Pyntet har 58-åringen skaffet opp gjennom årene og det blir stadig mer.

– Men det skal være tradisjonelle saker som beboerne kan kjenne igjen, sier han.

Les mer om saken i fredagens papirutgave av Fjordenes Tidende.