Geir Arne Solheim ved Havkraft gliser stort over at bølgekraftverket både fungerer og tar opp mer energi enn først antatt.

Bølgekraftverket Havkraft Wave Energy Converter lå ute ved Stadhavet i desember måned.

– Det var jo både storm og orkan. En tøff periode, rene ragnarok, sier Solheim og ler.

Men havkraftverket tok ikke skade, og etter første testperiode kom det to viktige konklusjoner. Systemet virker som det skal og produserte mer energi enn først beregnet.

– Systemet er mer effektiv fordi det fanger opp mye mer energi når båten beveger seg opp og ned fra bølgene. Dermed blir det hentet inn energi fra et stort område rundt båten, noe som er veldig positivt, forklarer Solheim.

Testperioden viste at systemet tåler både vær og vind. Nå blir neste fase å automatisere kraftverket slik at det kan starte og stoppe av seg selv.

– Dermed kan det produsere når turtallene er store nok og stoppe automatisk når turtallene er mindre. Så blir neste fase å lage et komplett demoprosjekt og bygge et demonstrasjonsanlegg.

Solheim håper på få dette klart i år, tidligst til sommeren. Han kjenner ikke til andre som har system som har gjort lignende eller overlevd en så stormfull periode ved Stadhavet.

- Så nå er det masse arbeid og vi blir ikke akkurat arbeidsledig, slår han fast.

Ifølge Solheim er Havkraft nå i direkte kundeforhandlinger om demoprosjekt.

- Det gjør det også lettere å spisse strategien frem mot markedet og ekte kunder. Det er jo ikke lett å bare liste opp markedet på noe som ikke eksisterer enda. Men det fungerer bra og vi har jobbet godt over lang tid, mener han.

I løpet av testperioden møtte de derimot på noen problemer. Båten måtte tas inn til land før tiden.

- Vi hadde en lekkasje på båten, hvor den tok inn litt vann. Da bestemte vi oss for at det var best å avslutte testingen. Men det var ikke så dramatisk som det fremsto, sier Solheim og legger til at systemene ikke tok skader av hendelsen.

Nå blir fokuset på neste fase av arbeidet.

- Får en til automatiseringen, så er dette selvgående hele veien. Den neste måneden vil vi bruke tiden på å gjøre alt klart og hente inn de siste målingene vi trenger svar på. Da kan vi sikre kvalitet på det vi gjør og vil være klar for å bygge demoprosjekt relativt kjapt, slår han fast.