Ingvill Sandøy vil ha en fulltidsstilling og mener den foreslåtte endringen i arbeidsmiljøloven vil gjøre det vanskelig.

Onsdag møtte Sandøy opp ved Måløy brygge for å streike mot regjeringens forslag til endring i arbeidsmiljøloven med oppimot hundre andre personer som er engasjerte i samme sak.

Ønsker fast fulltidsstilling

Den politiske streiken var landsdekkende og varte i to timer. De oppmøtte streiket mot et forslag til en lovendring som blant annet vil gjøre det enklere å ansatte folk på midlertidig basis. Det synes ikke Sandøy noe særlig om.

– Jeg vil at flest mulig skal ha fast jobb, inkludert meg selv. Hvis denne lovendringen blir vedtatt vil jeg kanskje ikke få økt stillingen min, sier 25-åringen.

Hun er ansatt i en 60 prosent fast stilling på Kulatoppen bu- og omsorgssenter. I tillegg har Sandøy et vikariat på 17 prosent.

– Målet er selvfølgelig å jobbe 100 prosent fast. Det vil vel alle, mener hun. Sandøy er medlem i Fagforbundet avdeling 239 Vågsøy, som i Måløy er ledet av Heidi Rønhovde.

– Vi aksepterer ikke at det rokkes ved hovedregelen om faste ansettelser. Konsekvensen av at det blir lettere å ansatte i midlertidige stillinger er at det blir flere midlertidige stillinger og dermed flere som får en løs tilknytning til arbeidslivet, sa Rønhovde i sin appell under streiken.

– Regjeringens forslag om økt adgang til midlertidige ansettelser bidrar ikke til at flere kommer i jobb. Mer midlertidighet fører til mer usikkerhet og utrygghet. Det er ingen tjent med.

– Legger press på de yngre

Sara Gangsø var også utenfor Måløy Brygge for å streike.

– Jeg har en 12 prosent fast stilling i hjemmesykepleien, og har vært midlertidig ansatt lenge med ulike vikariater. Jeg ønsker fast stilling, sier Gangsø som nå vil utdanne seg som barnehagelærer i håp om å heller få en fast stilling i det yrket.

Rigmor Kvalheim fra Posten sier den foreslåtte lovendringen vil legge mer press på unge i arbeidslivet.

– Det er viktig med fast jobb for de yngre som vil etablere seg, for du får kanskje ikke lån uten fast jobb, sier Kvalheim, som er tillitsvalgt i Posten.