Arild Teigen brukte to år på å bygge sitt eget hus i Kjøde. På nettet fant han tegninger som viser at huset ligger midt i løpet for Stad skipstunnel.

– Jeg har sett de nye tegningene og huset mitt må rives om tunnelen bygges. Tunnelen skal være 42 meter høy og inngangsdøra mi er på 31 meter over havet, sier Arild Teigen.

Like nedenfor innkjørselen står trestolpen som viser hvor langt opp i fjellsiden en liten utgave av Stad skipstunnel ville ha gått. Nå er det klart at man i stedet vil gå for en «stor tunnel» som innebærer at tunnelen blir over 10 meter høyere.

Da står Teigens hus i veien i henhold til skissene som Kystverket har utarbeidet. Terje Andreassen i Kystverket bekrefter at Teigens hus vil måtte rives. Han understreker samtidig at skissene, som ble utarbeidet for å se utfordringene man ville støtte på ved å velge en stor tunnel i stedet for en liten, ikke nødvendigvis viser hvordan tunnelinnslaget i Kjøde til slutt blir seende ut.

For Arild Teigen, som selv brukte to år på å bygge det 200 kvadratmeter store smarthuset som sto ferdig i 2002, innebærer tunnelplanene likevel en stor usikkerhet.

– Om alt går greit sier man at byggestarten skal være i 2018, men før de kan stikke spadene i jorda må jeg bort. Må jeg flytte fra Kjøde kan det også være at jeg må ha en ny jobb og det er ikke gjort på 14 dager, sier Teigen, som i dag er elektriker ved Silbelco på Åheim.

Det er snart to år siden daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) slapp nyheten om at regjeringen går inn for å bygge verdens første skipstunnel gjennom Stadlandet. Arild Teigen har derimot ikke fått et eneste varsel om at han kan bli rammet av byggingen.

– Vi har ikke hørt noen ting. Vi leser i avisen at man har møter både på hotell og hurtigruten, men her sitter vi og ikke vet noe som helst, sier Teigen.

Les hele saken i vår utgave mandag 23. februar.