– Det er gjort uopprettelig skade, sa spesialrådgiver Berit Gjerland i fylkeskommunen i juli om ut- sprengingen ved Kapellneset. Nå ligger saken hos politiet.

25. februar mottok Vågsøy lensmannskontor anmeldelsen fra Riksantikvaren. Fjordenes Tidende har fått opplyst at det er tiltakshaver, Båtbygg, som er anmeldt som følge av grave- og spregningsarbeid utført i området ved den gamle kirkegården ved Kapellneset på Raudeberg.

– Anmeldelsen gjelder brudd på plan- og bygningsloven, samt kulturminneloven, sier Vågsøy-lensmann Tormod Hvattum.

Nettopp fått saka

Fjordenes Tidende har bedt om innsyn i saken, men har fått avslag, da den er unntatt offentligheten. Ettersom lensmannskontoret i Vågsøy mottok saken samme dag Fjordenes Tidende tok kontakt, hadde de heller ikke startet etterforskningen ennå.

– Nå må vi etterforske og finne ut hva som har skjedd og hvorfor. Vi vil avhøre de sentrale personene i denne saken, forklarer Hvattum om det videre arbeidet. – Hva er strafferammen for slike saker?– Det står i kulturminneloven at den som forsettlig eller uaktsomt overtrer forbud, påbud, vilkår eller bestemmelser gitt i eller i medhold av loven her, straffes med bøter eller fengsel i inntil 1 år. Under særdeles skjerpende omstendigheter kan fengsel i inntil to år anvendes, sier Hvattum, men understreker at hva det vil si i praksis er en annen sak. Det blir det opp til en jurist å avgjøre når etterforskningen er ferdig.

Les mer om saken i papirutgaven av Fjordenes Tidende