En kvinne i 20-årene fra Nordfjord er dømt til 18 dagers betinget fengsel for trygdemisbruk.

Nordfjordingen innleverte en falsk leiekontrakt og bankkontoutskrift til sitt lokale NAV-kontor, noe som bidro til at hun uberettiget fikk utbetalt ca. 7900 kroner i sosialstøtte, ifølge dommen fra Fjordane tingrett.

I søknaden oppga 21-åringen at hun betalte 4500 kroner per måned i husleie, mens det senere viste seg at husleien kun var på 1500 kroner per måned. Siktede er arbeidsledig og mottar for tiden ingen stønad.

Hun har tilstått forholdene, og retten så dette som formildende. Men de poengterer at en aldri må ta lett på saker der folk misbruker sentrale velferdsgoder som er basert på tillit til at brukerne gir en ærlig og riktig beskrivelse av sin økonomiske og sosiale situasjon.

– For mange vil sperren mot å begå denne form for kriminalitet være lav, siden det er fellesskapet og ikke enkeltpersoner som er offer for forbrytelsen. Det er derfor av grunnleggende betydning at denne type overtredelser møtes med en følbar reaksjon, i alle fall hvor bedrageriet er av en viss størrelse, heter det i dommen.