Kråkenes Fyr er helt avhengig av å være en del av Reisemål Stryn & Nordfjord, slår leder Bettina Vick Bickhardt fast.

– Det at kommunen vil trekke seg ut av samarbeidet føles som et slag i ansiktet. Reisemål Stryn & Nordfjord gir små aktører muligheten til å markedsføre seg stort, og vi hadde aldri klart å gjøre det på den samme måten aleine, sier Bettina Vick Bickhardt.

Hun reagerer sterkt på det enstemmige vedtaket fra formannskapet i Vågsøy som sier at kommunen bryter med destinasjonsselskapet.

– Kommunen vil tape på det

Politikerne begrunner avgjørelsen med at Vågsøy får for lite igjen i forhold til hva kommunen selv betaler for samarbeidet, i tillegg til at selskapets planer om å slå seg sammen med tilsvarende selskap på Sunnmøre vil medføre til at Vågsøy må betale en årlig avgift på over 80.000 kroner mer enn hva de gjør nå.

– Jeg forstår at det kan virke problematisk å betale ekstra for samarbeidet med det nye selskapet, men det vil koste Vågsøy kommune mer å svikte denne fellesprofileringen av Nordfjord enn å betale sin andel til fellesskapet, mener Bickhardt.Vågsøy kommune har allerede vært i kontakt med FjordKysten og Sunnfjord, som blant andre Bremanger er del av.

Rådmann Knut Ove Leite har imidlertid uttalt at han er usikker på om det i det hele tatt er riktig av Vågsøy å være en del av et destinasjonsselskap, fordi han er tvilende til at kommunen har en næring som er i stand til å utnytte det man får fra et slikt selskap.

– Uvurderlig samarbeid

I 2014 hadde Kråkenes Fyr 220 overnattingsdøgn. Lederen mener turistattraksjonen ikke hadde oppnådd det samme resultatet uten et samarbeid med reiselivsselskapet.

– Markedsføringen vi får fra Reisemål Stryn & Nordfjord er helt uvurderlig. Jeg er sjokkert over at Vågsøy ønsker å avslutte et samarbeid som gir ringvirkninger for hele kommunen.

Rådmannen mener samarbeidet har hatt liten progresjon i Vågsøy, og at kommunen allerede har brukt flere millioner på reiselivet.

– Hvis vi skulle støtte andre næringer like mye, så ville det blitt voldsomme beløp. Vi har ikke dårlig samvittighet når det gjelder vår satsing på reiseliv.