Vi går mot lysere tider, og denne helgen skal klokka stilles en time fremover.

Klokka stilles til sommertid natt til søndag 29. mars, og stilles tilbake til normaltid 25. oktober.

Hvilken vei? Fram eller tilbake?

Det er ikke alltid så lett å huske om klokken skal stilles fram eller tilbake. En vanlig huskeregel er at «Klokken stilles mot sommeren». Om våren har man sommeren foran seg, klokken skal derfor stilles fram en time mot sommeren. Om høsten derimot, har man sommeren bak seg, og klokken stilles derfor tilbake en time.

En annen regel er at man tar hagemøblene fram om våren og setter dem tilbake om høsten.

På engelsk er en mye brukt huskeregel: Spring forward. Fall back.

Hvem bruker sommertid?

Generelt bruker de fleste industrialiserte land i de nordligste breddegradene sommertid i månedene mars/april til oktober/november, mens noen land på den sørlige halvkule har sommertid i månedene fra september/oktober til februar-april.

Land som ligger i nærheten av ekvator bruker sjelden sommertid ettersom dagens lengde ikke varierer særlig mye i løpet av året.

I Europa er det nå bare Island som ikke har sommertid. Til gjengjeld har Island en tidssone som ligger en time foran den naturlige, så det kan sies at de er på sommertid året rundt. For Norge og de fleste andre land i Europa varer sommertiden fra siste søndag i mars kl 1 UTC/GMT til siste søndag i oktober kl 1 UTC/GMT. I lokal tid stilles klokken i Norge fram fra klokken 2 til 3 om våren, og tilbake fra 3 til 2 om høsten.