– Minimumsregelen om at det må være åtte søkere som har en linje som førstevalg, må brukes med fornuft, sier Alfred Bjørlo (V) i hovedutvalget for opplæring.

Dermed starter bygg og anleggsteknikk-klassen ved Måløy vidaregåande skule til høsten likevel – til tross for at det bare var seks søkere med dette som førstevalg. Og til glede for byggebransjen som varslet prekær lærlingmangel om linjen forsvant.Kan bruke skjønnAlfred Bjørlo presiserer at de som politikere har to hovedforpliktelser overfor ungdom. De skal gi alle en skoleplass, samtidig som de utnytter kapasiteten best mulig.

– Om vi hadde brukt grensa på åtte strengt, hadde mange ungdommer stått uten skoleplass. Samtidig hadde vi budsjettmidler til å få satt i gang flere klasser. Da brukte vi vårt politisk skjønn, sier Bjørlo, som presiserer at det ikke ligger noen dramatikk i at hovedutvalget brøt med regelen fylkespolitikerne selv innførte for to år siden.

– Vi bruker grensa på åtte som et første steg, og ser hvor mange som får plass da. Men den er ikke så rigid som den framstår, sier Bjørlo.– Hvorfor trenger en grensen?

– Det ligger et tydelig signal i den om at en, når økonomien framover blir strammere, må sette strengere krav til å fylle opp klassene. Vi har ikke råd, i fylket og ellers, til å kjøre halvfulle klasser. Så det gir et signal om det, og en garanti om at en er garantert oppstart ved åtte søkere. Jeg mener det er en fornuftig regel, men den må også brukes med fornuft, forteller Bjørlo.