Klima- og miljødepartementet anker dommen i Sørdalensaken inn for Høyesterett, opplyser departementet på sine nettsider.

Borgarting lagmannsrett bestemte i sin dom av 12. mars 2015, at Klima- og miljødepartementet 29. mai 2013 ga en ulovlig dispensasjon til oppføring av 420 kV-linja gjennom Sørdalen naturreservat i Bremanger kommune. Retten bestemte derfor at dispensasjonen var ugyldig.

En har adgang til å gjøre unntak fra verneforskrifter når vesentlige samfunnsinteresser gjør det nødvendig. Nå ønsker departementet en avklaring fra Høyesterett på hvilke saker som kan behandles etter dispensasjonsbestemmelsen, og hvilke saker som krever forskriftsendring eller opphevelse/grenseendring av verneområdet.

KLD forankret sitt vedtak 29. mai 2013 om dispensasjon fra naturmangfoldloven i at saken ville forsinke kraftforsyningen til Midt-Norge.

-Det var ikke tid til å endre verneforskriften, skriver departementet.

Lagmannsretten så annerledes på det, og mente også at en forsinkelse uansett ikke ville få så alvorlige konsekvenser at det forsvarte inngrepet i reservatet.

Forskriften for Sørdalen naturreservat er nå permanent endret. Dette ble gjort rett i forkant av rettssaken, 6. februar 2015.

-Vernet er dermed ikke til hinder for å bygge den aktuelle kraftledningen. Behovet for å anke er i første rekke begrunnet i å få en prinsipiell avklaring fra Høyesterett om rekkevidden til naturmangfoldloven § 48, skriver KLD i pressemeldingen.