Marine Harvest har forpliktet seg til å oppfylle den globale miljøstandarden til Aquaculture Stewardship Council (ASC) innen 2020. Anlegget på Stadlandet er først ut i Sogn og Fjordane.

Atle Beitveit, som er driftsleder ved anlegget på Beitveitneset på Stadlandet er godt fornøyd med at de har fått den omfattende sertifiseringen i havn.

– Kravet er enkelt fortalt at vi i prinsippet ikke skal gjøre noen ting som kan skade miljøet – alt fra fôr, vedlikehold av utstyr, hvordan vi behandler sykdom, ressursbruk og så videre, forklarer han.

Ble «kryssforhørt»

ASC-standarden er et initiativ fra blant annet World Wildlife Foundation (WWF). Den omfattende sertifiseringsprosessen på Beitveitneset har kostet drøye 300.000 kroner, og startet høsten 2014.

– Til tider var det nesten som å sitte i et kryssavhør, innrømmer Beitveit.

Med over 30 års fartstid i oppdrettsnæringen, mener han at sertifiseringen mest bekreftet at de allerede har drevet miljøvennlig i lengre tid.

– Vi følger nasjonale og internasjonale lover og forskrifter, og er godt vant med rutinemessige bunnprøver og kvalitetskontroll av laksen.

Det har vært noen små justeringer som følge av innføring av den nye standarden, knyttet til enkelte stoffer. Blant annet må notene nå spyles uten rensemidler, som fører til mer manuelt arbeid. Fra før bruker de leppefisk og rundkjeks til bekjempelse av eventuelle lakselus i merdene.

Viktig med godt omdømme

Atle Beitveit syns det er en selvfølge å jobbe med naturen, og ikke mot den. Det tydelige miljøfokuset ønsker han bare velkommen. Budskapet er at verden trenger ren og god mat, i dag og i fremtiden. Selv bidrar han og de seks kollegaene på Beitveitneset med en produksjon på rundt 7.000 tonn laks i året.

- Vi som jobber med fiskeoppdrett kunne godt ha spist laks fem dager i uken, sier Beitveit, for understreke hvor god kontroll de har på produksjonen.

Med henvisning til at oppdrettsnæringen også opplever kritikk fra enkelte hold, er han klar på at positiv omtale i media og et godt omdømme viktig for selskapet.

– Nå er vi offisielt et miljøanlegg. Det betyr mye for oss å kunne si det.