Daniel Henriksson, Tom André Hopland og resten av Det Vestlandske Ølcompagni slo ut alle andre øl og tok seieren i kategorien «overgjæret» for andre gang.

– Vi gjør dette mest på gøy, men en får jo en solid bekreftelse på at ølet vårt er bra, sier en fornøyd Daniel Henriksson til Fjordenes Tidende etter konkurransen.

Rundt 1.000 deltakare smakte på måløyværingene sitt hjemmebryggede øl under Enköpings öppna mästerskap i helgen, og stemte det fram som det beste i det som er en av de største konkurransene i ølbrygging i Norden.

– Det er nok en av de største konkurransene, men det er ikke en profesjonell jury som smaker. Det er et slags åpent klubbmesterskap der medlemmene i ølbryggerforeningen stemmer. Men uansett – det er jo folkets stemme som teller. Det folk liker, er det beste, smiler Daniel som reiste til konkurransen sammen med Tom André Hopland og Adam Belched.

Sistnevnte steppet inn for den tredje ølbryggeren Ørjan Halnes som måtte jobbe.

Deltok med Norsk Saison

Ølet kameratene har brygget heter Norsk Saison og er et lyst, belgisk ale i kategorien overgjæret. Det er akkurat det samme ølet de til sin overraskelse vant med i fjor, første gangen de deltok.

– Overgjæret var den største klassen også i år, men så har en også kategoriene undergjæret og spesialøl. Totalt deltok det 49 ølsorter i konkurransen, forklarer Daniel, som nå tror denne konkurransen må bli en tradisjon for de ferske ølbryggerne fra vest.

– Når vi nå vant igjen er det ingen vei utenom. Vi må brygge det samme igjen neste år og forsvare seieren! sier Daniel, som også peker på muligheter for å delta med et nytt øl.

Planer om utviding

Guttegjengen går nemlig med spede planer om å utvide til en større ølbryggerforening.

– Vi er bare fem stykker nå, men er helt i startfasen med å starte opp noe større. Vi har hatt et møte, og håpet er at vi skal få til en samling av ølentusiaster i Måløy, sier Daniel, som peker på stordriftsfordeler ved felles lokale og utstyr.

Men enn så lenge må de som vil smake på vinnerølet enten reise til Enköping eller vente til Måløys nye ølbryggerforening arrangerer egen festival.

– Ja, kanskje vi kan ha det, ølkonkurranser eller en festival. Men dette ligger et par år fram i tid, sier Daniel og smiler.