På spørsmål om hva som kjennetegner produksjonen for tiden, svarer driftsleder på Marine Harvest Gunnar Silden at de produserer langt større volumer og er mye mer opptatt av miljøet, enn da han startet opp for 25 år siden.

– Vi har veldig stort miljøfokus nå. Målet er å ha et så lite fotavtrykk som mulig, forteller Silden.

Et eksempel er at de teller lakselus ukentlig, som er oftere enn det de er pålagt fra myndighetene. De er helt i avslutningsfasen med å bli miljøsertifisert, etter den strenge globale standarden til Aquaculture Stewardship Council (ASC).

– Jo større anlegg, dess bedre for miljøet, mener Silden. Han begrunner det med hvor god kontroll de har på miljø og forurensning hele veien.

Presset om å være miljøvennlig kommer ikke bare utenfra, men også fra selskapet og næringen selv.

– Ren sjø er bra for fisken, og det er bra for oss.

– Det å vise barn og verden hvordan de driver, er en del av jobben med å rette opp et dårlig omdømme, som henger igjen fra 80- og 90-tallet, ifølge Silden.