Det ble en livlig dag på jobben, da Marine Harvest tok imot 1. klasse fra Flatraket skule. De sju elevene lærte om hvor maten de spiser kommer fra og hvordan den blir laget.

– Å få barn på besøk her, er voldsomt kjekt, syns Gunnar Silden, driftsleder på Marine Harvest, avdeling Rundereim.

Det var første gang Flatraket skule besøkte den lokale bedriften. Tidligere har barnehagen vært på omvisning, og de har hatt skolebesøk fra Selje.Med redningsvester, beskjed om å ikke løpe og voksne som passet på, fikk de ivrige barna omvisning. På nært hold kunne de følge fisken – fra smolt på rundt 150 gram til slakteklar laks på 3–5 kilo.

– Det er viktig at barna får se fisken med egne øyne. Det er ingen selvfølge i dag, dessverre, sier Silden.

Barna var tydelig imponerte, ikke minst over båten, utstyr og installasjoner.

– Her er det bedre å jobbe, for her kan man kjøre båt hele dagen!, kommer det fra Dennis Kupen, stolt over ha med klassen på arbeidsplassen til faren.

Garantert fisk

Fra båten kunne elevene se laks bli matet i merdene. En monitor i styrhuset viste bilder fra et undervannskamera, en tett, endeløs stim med laks. Å hente opp fire av de cirka 110.000 laksene, var stor stas. De fikk god tid til å kjenne på fisken og posere med dagens fangst.

– Du må løfte fisken etter halen!, forklarer en elev til en annen, som slet litt med å få tak på den sleipe laksen.Elevene fikk også være med å telle lakselus. De ble fortalt om hvordan rognkjeks og leppefisk brukes til å behandle laks som er angrepet. Om bord på fôringsflåten kunne elevene se og lukte hva laksen spiser.

– Fôret skal være rent nok til at mennesker kan spise det, men jeg tviler på at det smaker så godt, sier Arve-Martin Husevåg, HMS-koordinator i Marine Harvest Region Vest.

Han har selv vært vitne til at en man tok en munnfull, for å demonstrere hvor ufarlig fôret er.

Inne på land igjen fikk barna is og kake til matpakkene sine, før de fortsatte videre til anlegget på Verpeide. Der skulle de studere nyutsatt smolt, og grille laksen de hadde med fra merdene på Rundereim.