Etter ett års prøveprosjekt med dagtilbud for hjemmeboende demente, ligger Selje kommune i forkant med en omsorgstjeneste som er ventet å bli lovpålagt i 2016.

– På dette området har Selje kommune gjort en god jobb, mener Yvonne Engelbretsen, helsefagarbeider og en del av kommunens demensteam.

Sammen med hjelpepleier Malin Flister og andre gode hjelpere, var hun med å pusse opp og tilrettelegge en egen dagligstue med hvilerom for dagtilbudet i mai ifjor, på Seljetunet omsorg og rehabilitering.

– Satsing på demente går tregt i mange kommuner, sier Engelbretsen, som selv blir inspirert av kommuner som har kommet lenger i dette arbeidet.

Fullsatt tilbud

Engelbretsen er fornøyd med samarbeidet de har fått til, mellom hjemmetjenestene og sykehjemmet i Selje.

Hjemmetjenestene må inntil videre søke øremerkede prosjektmidler til drift av tilbudet årlig, fra en pott bevilget av staten ved Helsedirektoratet.

I tillegg har kommunen dedikert en 80 prosent stilling, fordelt på to personer.

– Vi åpnet 1. juni 2014 og har lært utrolig mye av dette. Behovet er stort, forteller Åshild Bruland, tjenesteleder for hjemmetjenestene i Selje kommune.

Dagaktivitetstilbudet er for tiden fullsatt, med seks brukere. To dager i uken blir de hentet hjemme, for å delta i sosialt samvær, aktiviteter, utflukter og felles måltider.

I det Fjordenes Tidende er på besøk feirer gruppen bursdagen til Sigurd Sande.

– Her har vi det bra, har vi ikke det? spør Bente Thora Borgundvåg karene.

– Har vi sikkert! svarer Sande spøkefullt. Alle ler godt og bekrefter den gode stemningen.

Handler om livskvalitet

– Dagtilbudet handler om livskvalitet for brukerne og avlastning for de pårørende. Det bidrar til at flere kan bo hjemme lenger, sier Bruland.

Bruland forklarer at grunnlaget for satsingen ligger i Demensplan 2015, lansert av den rødgrønne regjeringen i 2007.

Hun oppfatter det som at Fremskrittspartiet i regjering har sterkt fokus på å følge opp intensjonene, og at tilbudet kan bli lovpålagt i 2016.