Foreløpig dødsbrannstatistikk fra DSB viser en solid nedgang i antall omkomne i brann.

I løpet av årets seks første måneder har 19 personer omkommet i branner her i landet. Til sammenligning omkom 27 personer i brann i første halvår i fjor.

- Ethvert tap av liv som følge av brann er ett for mye. Likevel er det gledelig å registrere at langt færre har omkommet i brann hittil i år sammenlignet med første halvår i fjor, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening i en pressemelding.

Det er ikke bare sammenlignet med 2014 at tallet for omkomne i brann er lavt etter første halvår. Månedsstatistikk for perioden 1995-2015 viser at antall omkomne i brann etter første halvår aldri har vært lavere. Gjennomsnittstallet for omkomne i brann per første halvår de 20 siste årene, er 31 branndøde.

- Sett i forhold til halvårsstatistikk langt bakover i tid er antall omkomne etter årets seks første måneder uvanlig lavt. For oss som driver brannforebyggende arbeid er dette en skikkelig vitamininnsprøyting, poengterer Kalheim.

Han håper den positive trenden vil vedvare. I så fall kan dødsbrannstatistikken for 2015 gi det laveste antall branndøde siden 1961.

- Resultatet etter første halvår gir utvilsomt grunnlag for optimisme. Men vi er bare halvveis og har statistisk sett noen av de mest brannfarlige månedene foran oss, påpeker Kalheim.