Sindre Kvalheim mener datatrøbbelet på Selje Hotel understreker behovet for at de lokale bedriftene har gode løsninger for å ta backup av viktig data.

– Om bedrifter ikke har backupfiler som de kan ta i bruk med en gang, må de spørre seg om hvorfor de ikke har det. For dette er data som er fundamental for bedriften, sier administrerende direktør Sindre Kvalheim i LocalHost.

Måløybedriften drifter datasystemene til 6–700 bedrifter, deriblant en stor andel av bedriftene i Vågsøy og Eid. Flere ganger daglig tar de backup av kundenes filer (dokument, bilder etc.) og Kvalheim er klar på at problemene som Selje Hotel nå opplever hadde vært av et langt mindre omfang om de var tilknyttet LocalHost eller et av deres konkurrenters systemer.

– Problemet hadde vært løst før lunsj neste dag og de hadde hatt alle dataene tilbake.

Forsikring

Selv om LocalHost har sikret seg solide markedsandeler lokalt, er Kvalheim klar på at det fremdeles er mange selskaper som ikke ønsker å betale for slike tjenester.

– Det vil alltid være billig å ikke ha livsforsikring og bilforsikring og det går bra helt til det ikke går bra, sier Kvalheim.Det var onsdag i sist uke at Selje Hotel oppdaget at viktige filer i deres datasystem var kryptert. Deriblant er gjestelistene til hotellet fremdeles utilgjengelig for personalet.

Ransomware

Sindre Kvalheim understreker at dette ikke dreier seg om at hackerangrep, men at hotellet er rammet av «ransomware».

– Det er ingen som har bestemt seg for å «ta» Selje Hotel. Her sendes en e-post ut til en enorm mengde mottakere og så er det dem som biter på snøret som får svi.

Han forklarer at det ofte dreier seg om en ordrebekreftelser fra et ukjent domene som inneholder en zip-fil som mottakeren «pakker opp». Senest tirsdag morgen åpnet en av LocalHost sine lokale kunder en tilsvarende fil, men grunnet gode rutiner  ble ikke utfallet så utfordrende som for Selje Hotel.

– Dette er organisert kriminalitet og alle er mål, slår Sindre Kvalheim fast.