Brannvesenet i Vågsøy og Bremanger legger ikke skjul på at Skatestraumtunnelbrannen ville vært for stor å klare aleine.

Onsdag kom den fryktelige meldingen om en tankbils henger fylt med 16.500 liter bensin hadde kjørt i tunnelveggen og eksplodert.

I 2013 uttalte også Ketil Nord i Brannvesenet i Eid til Fjordenes Tidende at de ikke hadde klart å slukke en trailer i fyr i en tunnel. Fjordenes Tidende har ikke lykkes å få kontakt med Nord.

Må ha samarbeid i fylket

Både Kim Hjelle i Vågsøy Brannvesen og Stig Holm i brannvesenet i Bremanger medgir at ulykker av slike størrelse som Skatestraumtunnel-brannen, er altfor krevende for de to brannvesenet å klare helt på egen hånd.

– Nei, vi hadde ikke klart det aleine, det er vi ikke rustet til. Og det gjelder nok for de fleste brannvesen, tror Hjelle.

– Ingen brannvesen er dimensjonert til å ta seg av en slik utfordring aleine og det legger ikke dimensjoneringsforskriftene opp til heller. Det legges opp til at vi skal samarbeide på tvers av kommune- og fylkesgrenser ved behov, legger Holm til.

– Og det får vi, forsikrer Hjelle. Nå roser både Hjelle og Holm samarbeidet mellom de ulike brannvesenet som deltok på onsdag.

– Det som er viktig og som en ser ved slike store katastrofer, er at når vi kommer i sammen, så blir vi sterke, understreker Hjelle og sier at de har hatt kriseøvelser, som brann i cruiseskip og tunneler.

Er stolt av mannskapet

Holm og Hjelle forklarer at brannvesenet i kommunene er godt kjent med hverandre både gjennom jobb og fritid. Begge beskriver brannvesenet i nabokommunene som en stor familie.

– Og vi samarbeider lett når vi er på aksjoner, forteller både Hjelle og Holm til Fjordenes Tidende.

Begge berømmer innsatsen til brannmennene.

– Brannvesenet stilte med særs kompetente ledere og mannskap. Vi er veldig takknemlig for den hjelpa vi fikk og setter stor pris på det, sier Holm som er stolt av måten mannskapet håndterte den alvorlige ulykken.