Når Selje Hjelpekorps rykker ut til søk langs strand og sjø spiller redningsbåten en avgjørende rolle.

– Uten båten er det lite vi kan gjøre. Den er alfa omega i vår beredskap, forteller Arne Helge Seljen, leder for Selje Røde Kors Hjelpekorps.

Hjelpeorganisasjonen kjøpte den 26 fot lange RIB-båten i 2004, og Seljen forteller at redningsfartøyet har vært en bærebjelke innenfor Hjelpekorpsets beredskapsarbeid siden. Når båten ikke blir brukt til søk eller sjøredning ligger den til kai ved Selje sentrum. Hjelpekorpset bruker den også til å øve seg på vannredning, førstehjelp og søk.

– Jeg må kunne ta på meg denne drakta på under ett minutt, sier hjelpekorpsmedlem Tove Hoddevik mens hun knepper opp en rød tørrdrakt. Deretter setter hun seg på kanten av båten og gjør seg klar til å hoppe i vannet.

Redningsøvelse til sjøs

Korpsleder Seljen, sammen med medlemmer Signy Muller og Jason Peter står også om bord båten, klare til å starte vannredningsøvelsen.

Under øvelsen sjekker de frivillige at alt utstyret fungerer som det skal. I tillegg til vannbåren, tørrdrakta og førstehjelpsøvelsene sjekker de også at sjøkikkertene fungerer.

Vil ha med flere

Hoddevik, Seljen, Peter og Muller er fire av de totalt 13 medlemmene i Seljes Hjelpekorps.

– Vi har også to aspiranter, men ellers står det dårlig til med rekrutteringen av nye medlemmer til Hjelpekorpset, sier Seljen. Han har selv vært med siden 2003, og Hoddevik har vært med helt siden 1992.

– Vi trenger yngre krefter. Det hadde vært kjekt om flere ungdommer ble med, forteller Hoddevik. Hun skryter av samholdet i gruppa, og sier at den sosiale biten er belønningen for det frivillige beredskapsarbeidet.

– Vi er som en stor familie, sier Hoddevik, og legger til at det gode samholdet er noe som kjennetegner de fleste Røde Kors-lagene i landet.

– Vi er alle folk som bryr oss om andre, og da går man som regel godt overens. Og så er det selvfølgelig viktig å stole på hverandre, sier hjelpekorpsmedlem Signy Muller.

– Som en stor familie

Hjelpekorpset har de siste årene slitt med rekruttering til den frivillige organisasjonen. Leder Arne Seljen sier folk ikke vet hva de går glipp av.

– Vi har et godt samhold, og det sosiale er en stor del av tiden vi bruker sammen, forteller han, og viser til at Hjelpekorpset ofte drar på turer, deltar på arrangementer og andre sosiale aktiviteter.

– Det er veldig trivelig i gruppa. Vi er også opptatt av å snakke med hverandre om ting som skjer under søk eller redningsaksjoner, forteller medlem Signy Muller. Tove Hoddevik nikker enig med, og sier at hvordan man takler slike situasjoner kan være veldig individuelt.

– Det viktigste er at man snakker om det etterpå, enten om resultatet av søket ble bra eller dårlig, sier hun. De frivillige viser også til sanitetsvaktene som høydepunkt for gruppa. Som sanitetsvakt bistår de under arrangementer som Seljecup, Stadlandet Rett Vest og Selje Challenge.

– Men vi kunne godt tenkt oss å få med flere ungdommer. Det er ikke så lett, men vi håper folk ser at det vi gjør er både kjekt og viktig, sier Hoddevik.