I år feirer de frivillige i Vågsøy Røde Kors 45 år med besøksglede og vennskap.

– De savner oss når vi ikke er her, og spør alltid om når vi kommer tilbake, sier frivillig Bjørg Nygård, som én gang i uken er med på å sørge for liv og røre i stua på Kulatoppen bu- og omsorgssenter.

Med høy musikk, klappende hender og kropper som svinger seg på gulvet ser nemlig ikke Kulatoppen ut som et typisk omsorgshjem når Nygård og de andre frivillige fra Besøkstjenesten gjør sitt ukentlige visitt. Da danser beboere og besøkende om en annen, og energien fra dansegulvet sprer seg raskt gjennom korridorene på hele senteret.

– De frivillige bør få en julestjerne hver eneste uke, for de gjør en fantastisk innsats. De sprer så utrolig mye glede, og den gode stemningen sitter igjen lenge etter de har dratt, forteller sykepleier Grethe Yddal.

Deler tid med andre

Etter 45 år med Besøkstjeneste i Vågsøy kommune ser frivillig Bjørg Nygård at gruppa nå begynner å minke. De trofaste medlemmene har blitt eldre med årene, og Nygård håper at det snart vil komme inn yngre krefter inn i gruppa.

– Under 40-årsjubileet vårt hadde vi en større markering på Måløy Hotell. Men flokken har minket, og vi sliter med rekruttering, sier Nygård, og viser til at årets jubileum blir markert på en litt annerledes måte enn for fem år siden.

Nå er Nygård redd for at Vågsøy vil miste tilbudet helt. Hun har selv vært med i elleve år, og sier gruppa trenger påfyll av nye medlemmer. Besøkstjenesten består i dag av en gruppe på 20 frivillige, som i grupper av tre-fire personer tar hver sin tur på det ukentlige besøket på Kulatoppen. Hun oppfordrer folk til å prøve seg som besøksvenn, og sier arbeidet består av én gledesfylt time i uken.

– Jeg pleier å si at den beste tiden er den du deler med andre. Og det gjelder virkelig her, sier Nygård og viser til den gode stemningen på Kulatoppen.

Etterlyser musikere

En viktig faktor i arbeidet de frivillige gjør for å skape den energiske stemningen på Kulatoppen er musikk. Men gruppa mangler musikanter, og inviterer nå talenter fra kommunen til å komme og spille under besøket.

– Vi er åpne for det meste. Det kan være piano, gitar eller sang. Det hadde vært helt fantastisk om vi hadde fått med noen flere, sier Nygård.

Besøkstiden på Kulatoppen består som regel av allsang, dans, musikk og høytlesning fra de frivillige.

– Beboerne blir alltid glade når vi kommer på besøk. Vi synger, danser og forteller vitser til hverandre. Det blir alltid god stemning, sier frivillig Eli Hodnefjell om det ukentlige besøket på Kulatoppen.

– Man trenger ikke være noen tusenkunstner for å være besøksvenn. Det er noe alle kan gjøre, sier Hodnefjell, og oppfordrer flere til å prøve seg i gruppa.

Hun forteller at frivillige på Raudeberg driver et lignende tilbud for beboerne på Skaretun, men at Besøkstjenesten på Bryggja måtte legges ned for et par år siden, da det ikke lenger var nok frivillige til å drifte det frivillige tilbudet.

– Men hvis det er interesse for å få til noe nytt der ute, så er det bare å ta kontakt. Kanskje vi kan hjelpe, foreslår Hodnefjell.

Hun sier tilbudet er viktig for de eldre.

– Ja, de blir alltid så takknemlige for at vi kommer. De gir oss mye glede, så jeg håper vi gjør det samme for dem, avslutter frivillig Bjørg Nygård.