Vågsøy er «i førersetet» når Norsk 2CV Klubb feirer sine 50 første år med jubileumstur rundt om i landet.

Citroën-klubben har mer enn 300 medlemmer over hele landet, og ikke alle har anledning til å være med når det et arrangementer på Østlandet.

I anledning årets 50-årsjubileum har en gruppe fra Sørlandet og østlandsområdet derfor valgt å legge ut på en norgesturné med oppstart 16. juli. Blant disse var Anne-Stine Ruud Husevåg fra Kulen i Vågsøy. Hun er bosatt på Østlandet og gift med Morten P. H. Ruud som er leder i Norsk 2CV Klubb.

– Vi ser på oss selv som en annerledes bilklubb, som legger stor vekt på det sosiale, forteller ekteparet. De legger til at klubben ikke bare er for de motorfrelste, men for hele familien.

– Det handler i større grad om å oppleve og gi glede på veien enn mekking og det som skjer under panseret, utdyper Anne-Stine og Morten.

Eldste bilklubb

Norsk 2CV Klubb er Norges eldste klubb som kun favner om én bilmodell.

Klubben ble stiftet på Frognerseteren i Oslo en hustrig januarkveld i 1965, der 25 personer hadde møtt opp for å være med på oppstarten. Ifølge opphavsmannen Oluf Berrum ble det hele en realitet fordi «folk som velger en slik rar liten bil i dette ugjestmilde klimaet nok kunne trenge et fellesskap».Og sånn har det vært siden, klubben er først og fremst en bruksbilklubb og altså ikke bare for gutter med oljede fingre.

– Vi satser i stor grad på sosiale aktiviteter for hele familien. Men selvsagt hjelper vi også til med å holde 2CVen din i gang! fastslår Anne-Stine og Morten.

Lokale stopp

Så tilbake til norgesturneen. Etter starten i Oslo torsdag 16. juli gikk turen over Rjukan til Haukelifjell, og fredag videre via Bergen til Florø.

– Vi besøkte et medlem i Leirgulen, og var i grunn fornøyd med å måtte legge veien om Davik og Isane. Det er akkurat slike veier vi trives best på, sier en fornøyd Morten P. H. Ruud. Han planla hele kjøreruten for jubileumsturen.

– Vi forsøker å finne små veier og kjører ikke lengre per dag enn at vi rekker å oppleve stedene vi er på, understreker klubblederen.2CV-entusiastene tok også en snartur innom Stårheim Bilverksted, som er Citroën-forhandler i Nordfjord.

– Der ble vi oppvartet med kaffe og vafler, forteller Anne Stine om besøket hos den lokale bilforhandleren.– Og ekstra stas var det at en av bilene i flokken faktisk er solgt på Stårheim i 1984. I dag bor den i Bergen og blir godt tatt vare på, legger hun til.

– Hyggelig innslag

Neste etappe på lørdagen var av det korte slaget. Den gikk nemlig til Måløy for å få med seg de første skutene legge til kai under Cruise in company.

Første stopp for følget på åtte små biler var på parkeringsplassen ved Måløy vidaregåande skule. Der møtte de Bjarne «Leien» Husevåg, som er faren til Anne-Stine. Han informerte litt om stedet og delte ut informasjonsbrosjyrer til deltakerne på veien til sentrum. Etter en dose seilskutefest fortsatte 2CVerne videre til Selje. Der var det overnatting i hytter og telt til søndag, da det var båttur til Selja kloster.

– Det var en stor opplevelse for flere av oss som var her for første gang, forteller gjengen.Søndagskvelden bar det videre nordover til Ålesund og jubileumstreff, og på tross av litt ruskevær var følget strålende fornøyd med turen.

– Vi får virkelig sett landet vårt når vi reiser på denne måten. Og at nesten alle vi møter smiler og vinker når vi passerer tyder på at vi er et hyggelig innslag i området. Vi føler oss i hvert fall velkommen her i Sogn og Fjordane, og det er vi veldig glade for, avslutter Morten P. H. Ruud.