Hans Petter Selstad håper regjeringen innser at Norge er avhengige av det man skaper i distriktene.

– Blir distriktene utarmet i form av at man ikke får noe drahjelp fra det offentlige, så sager Norge av den greina man sitter på, sa administrerende direktør Hans Petter Selstad da næringsministeren besøkte Selstads hovedkontor i Måløy lørdag morgen.

Måløyværingen understreket betydningen av å også ha offentlige arbeidsplasser i kystbyen, og skrøt av regjeringen for at regionkontoret til Fiskeridirektoratet til slutt ble værende i Måløy.– Vi kan ikke leve ene og aleine av privat næringsvirksomhet. Vi trenger litt drahjelp, sier Selstad.

Fiskeridirektoratet

Han opplever sentraliseringen i Norge som deres største utfordring og liker dårlig begrepet «robuste enheter» som til stadighet dukker opp i argumentasjonene for sentralisering.

– Et av argumentene for å flytte Fiskeridirektoratet til Bergen var at det var så vanskelig å rekruttere kvalifisert personell i Måløy. Tygg litt på den. Det er så vanskelig å rekruttere at man trekker virksomheten til seg. Hva med oss andre som fortsatt skal drive virksomhetene her? Det gjør det jo bare enda verre.

Cluster-effekt

Statsråden understreket at de legger alle nye offentlige virksomheter utenfor Oslo og tar også sikte på å flytte offentlige virksomheter ut av Oslo når muligheten ligger til rette for det. Hun svarte følgende da vi spurte om hvordan hun opplever Måløy som en lokasjon for offentlige arbeidsplasser:

– Her er virkelig et cluster med spennende bedrifter. Fiskeridirektoratet ligger for eksempel side om side ved Skipskompetanse, som jeg besøkte i dag, og det at det er så tett mellom bedriftene her gir mange fordeler.

Under frokostbesøket på Selstad fikk næringsministeren en innføring i aktivitetene til den globale bedriften som i år forventer en omsetning på rundt 280 millioner kroner.

Familiebedriftenes rolle

Etter over 60 år i drift er Selstad fremdeles familieeid, og Monica Mæland mener det i seg selv har en verdi.

– Jeg blir alltid veldig imponert og optimistisk når jeg møter denne typen norske familiebedrifter. De har vi mange av og det var en av grunnene til at vi valgte å fjerne arveavgiften. Den rammet familiebedrifter når de skulle gjennom generasjonsskifter. Og familiebedrifter har en helt egen rolle i lokalsamfunnet. Både som bedrifter og sysselsettere med en omsorg for de lokalsamfunnene de er en del av, sier Meland.

Monica Mæland besøkte også Skipskompetanse under sitt besøk i Måløy lørdag, før hun møtte representanter fra næringslivet i Domsteins administrasjonsbygg.