Lederen for en av Vågsøys største arbeidsplasser, Nordvestvinduet,  mener bedriften lider under dagens skattesystem.

– Bedriftsskatten kan vi leve med da denne er rettferdig og er kun gjeldende når man tjener penger, men formuesskatten er svært urettferdig, sier Rune Sætren, administrerende direktør for Nordvestvinduet.

Videre viser Sætren til at bedrifter med utenlandsk eierskap i dag ikke må betale formuesskatt, mens norske eiere må betale denne avgiften selv om bedriften går med underskudd et år.

Han mener disse ordningene derfor skaper konkurransevridning og at det oppfordrer norskeide bedrifter, slik som Nordvestvinduet, til å skifte til utenlandsk eierskap.

– Utenlandske eiere sparer mye penger sammenlignet med norske eiere, sier Sætren.

Jobber med saka

Fredag besøkte stortingsrepresentant Rigmor Andersen Eide (KrF) Nordvestvinduet. Rune Sætren presenterte bedriften og bransjen og snakket om både utfordringer og fremtidige muligheter for bedriften.

Vågsøy-politiker og medeier i Nordvestvinduet Dag Almenning (t.v.) gir stortingsrepresentant Rigmor A. Eide (KrF) (i midten) en omvisning på bedriftens lokaler i Almenningen.

– Selv om vi gikk med underskudd i fjor og vi heller ikke tok ut aksjeutbytte, så må jeg betale formuesskatt ut av de pengene jeg allerede har investert i denne bedriften. Det synes jeg er feil, sa medeier og KrF-politiker Dag Almenning.

– Det er et utvalg som jobber med å se på formuesskatten, og de skal ha en utredning om det, for det har vært en stor diskusjon rundt dette temaet, svarte Eide under møtet.

Tøft år for bransjen

I fjor hadde Nordvestvinduet et underskudd på rundt 4,6 millioner kroner.

– Fjoråret var tøft for hele bransjen. Nå jobber vi for å omstille oss. Nordvestvinduet jobber kontinuerlig med effektivisering og rasjonalisering av produksjonen, forteller administrerende direktør Rune Sætren.

En rolig start på 2015 resulterte i at bedriften måtte permittere fire ansatte over to måneder, i tillegg til at de måtte si opp fem ansatte. I dag har bedriften totalt 80 ansatte.

Sætren mener dagens formuesskatt gjør bedriftens økonomiske situasjon enda mer utfordrende.

– Vi må konkurrere på like vilkår. I dag har bedrifter med utenlandske og norske eiere helt forskjellige forutsetninger. Det må tas på alvor, sa Sætren.