Rolf Domstein mener kommunene må legge forholdene til rette for at arbeidsplasser innen bearbeiding av fisk skal kunne "returnere" fra utlandet.

- Her i Vågsøy er det nesten ikke sjønæretomter tilgjengelig lenger. Når den internasjonale sjømatindustrien skal investere i Norge, så må ting gå fort. Her må kommunene kjenne sin besøkelsestid, sa Domstein, da representanter fra det lokale næringslivet møtte fylkes- og kommunepolitikere i Måløy onsdag.

Domstein, som selv sitter i kommunestyret i Vågsøy for Høyre, er administrerende direktør i Domstein AS. I 1993 åpnet de det som da var det største produksjonsanlegget i sitt slag på Trollebø i Vågsøy kommune.

- Industriområdet på Trollebø ble tilrettelagt på slutten av 1980-tallet, men nå er der fullt og det er heller ikke andre ledige tomter i Vågsøy. Det tror jeg heller ikke det er mange av i Selje eller Bremanger.

Etter at Domstein flyttet sin produksjon til utlandet er det i dag Pelagia som benytter anlegget på Trollebø.

- Den pelagiske industrien har klart å omstille seg og er fremdeles en bærebjelke i Måløy-samfunnet. Det blir ikke bearbeidet mindre fiske enn tidligere i Måløy, men nå er produksjonen nærmest automatisert og det er veldig lite folk involvert.

Domstein viser til at en betydelig oljeindustri både presset opp kostnadsnivået og gjorde rekrutteringsarbeidet utfordrende for fiskerinæringen tidligere. Rundt 500 arbeidsplasser forsvant fra næringen i Vågsøy, Bremanger og Selje og Domstein-konsernet og deres ansatte i Norge driver nå stort sett kun med salg og distribusjon.

Nå mener Rolf Domstein at det er tegn som tyder på at man igjen kan se bedrifter som tør å satse på bearbeiding av fisk i Norge.

- Akkurat nå skjer det et skifte som har kommet raskere og mer dramatisk enn jeg tror noen har forestilt seg. Oljevirksomheter trapper ned og man er i ferd med å få arbeidsledighet i de kommunene som har gjort det best de siste årene på grunn av oljenæringen. Dermed blir det tilgjengelig veldig mange flinke folk de neste årene.

Domstein viste også til at den norske kronen har svekket seg kraftig mot den amerikanske dollaren.

- Plutselig er vi konkurransedyktige i Norge igjen når det gjelder bearbeiding av fisk. Mange av de vi samarbeider med ser nå rundt seg etter etableringsmuligheter i Norge for bearbeing av fisk. Og med den valutaen vi har og med tilgangen på flinke folk fra oljenæringen, så har vi et helt annet utgangspunkt for å kunne tenke optimistisk enn det vi har hatt på lenge, slår Domstein fast.

Og mer kommuner som legger til rette, så lover måløyværingen å forsøke å bidra til etableringen nye arbeidsplasser i fiskeribyen.

- Åpner det seg muligheter for å starte med bearbeding av fisk i Norge igjen, så skal vi i Domstein være med på det. Vi skal også forsøke å sørge for at det kan skje her i Måløy og i Sogn og Fjordane.