Geir Gjørsvik i Paneda AS etterlyser fortgang i behandlingen av byggesaker i Vågsøy kommune.

- Når det gjelder saksbehandlingen i Vågsøy kommune, så har jeg nettopp vært gjennom en prosess med å bygge om mitt hus og det tok et halvt år før jeg fikk byggesaken gjennom. Det var fortvilende og jeg holdt nesten på å gi opp. Nå har vi i Paneda nettopp ansatt en 25 år gammel lokal sivilingeniør som skal til å bygge seg hus og vi kan ikke la ungdommen komme hjem å møte dette, sa Gjørsvik på NHO sitt valgmøte onsdag.

Regiondirektør Jan Atle Stang forklarte at de også har fått innspill fra næringslivsrepresentanter som ønsker en "større smidighet" i behandlingen av byggesaker i Vågsøy kommune.

Ordfører Morten Hagen (H), som også deltok på valgmøtet, forklarte at bakgrunnen for den lange behandlingstiden er liten kapasitet i administrasjonen.

- Det er helt klart at vi bruker for lang tid på å behandlingen av byggesaker. Vi har dårlig kapasitet på byggesaksbehandling og det gjør at ting tar ekstra lang tid. Det er selvsagt uheldig, sa Hagen, som understreket at det kontinuerlig jobbes med at at byggesaksbehandlingen skal kunne gjøres mer effektiv.

Klatrepark-klage fikk medhold

Daglig leder i Nordfjord Vekst, Randi Paulsen Humborstad, utfordret også politikerne på tiltak som skaper vekst og trivsel i kommunen og etterlyste fremgang i planene for etableringen av en skatepark og klatrepark i Måløy sentrum.

Kommunens vedtak om å plassere klatreparken overfor "Postkrysset" i Gate 1 ble derimot nylig opphevet av Fylkesmannen etter at naboer har klaget på vedtaket og fått medhold.

- Dermed må vi se oss om etter en annen tomt, forklarte Morten Hagen, som nevnte området som drift- og anleggsavdelingen har på Moldøen i dag som en mulig plassering for både skateparken og klatreparken. Drift- og anleggsavdelingen skal som kjent flyttes til Ivahavet på fastlandet.

Randi Paulsen Humborstad viste også til positive sentrumsplaner som Bryggen Panorama og Brunsvik og Lefdals planer for sentrum, og skulle ønske at Vågsøy kommune lærte noe av nabokommunen Eid med tanke på hvordan de profilerer sin kommune.

- De driver omdømmebygging i stor skala og derfor scorer de høyt på bostedsattraktivitet. Eid Inviterer har vært en stor suksess i et omdømmeperspektiv og her mener jeg har Vågsøy kommune mye å gå på, sa Nordfjord Vekst-lederen.

Formueskatt

Flere lokale næringslivsledere har den siste tiden uttrykt frustrasjon for hvordan formueskatten påvirker deres mulighet til å skape arbeidsplasser i lokalsamfunnet.

I møtet med fylkes- og lokalpolitikere benyttet også administrerende direktør Sverre Søraa i Coast Seafood anledningen til å ta opp dette temaet. Han brukte Coast Seafood-eide Maaløy Seafood, som i fjor endte på et resultat før skatt på -1,54 millioner kroner, som eksempel.

- Kan dere fortelle meg hvilken maskin jeg skal gå ut og selge for å betale 116.000 kroner i året inn fra selskapet og inn til statskassa. I år må man selge den ene maskinen og andre året den neste. En må se at man er på gale veier. Når selskap som ikke går med overskudd må betale formueskatt, så er man med på å bygge ned industriarbeidsplasser, sa Søraa. Han fikk klar støtte fra fylkestingpolitiker Bjørn Hollevik (H), som mener det er på tide man "rydder opp" i skattesystemet.

Luseproblematikk

Søraa advarte også politikerne mot å tro på påstandene om at man har et gigantisk luseproblem i den norske opptrettsnæringen.

- Luseproblemet er løst. I dag står det verktøyet som vi har investert et tosifret millionbeløp på å utvikle på Sotra i opplag fordi det ikke er lus på fisken. Vi trenger ikke bruke dette verktøyet, forklarte Søraa.

- Dere aner ikke hvilken rolle dere politikere har om dere bremser denne næringen unødvendig. Selvfølgelig skal vi ha kontroll på produksjonen, men vi er nettopp begynt å ta ut det potensialet som ligger i oppdrettsnæringen i Norge, sa Søraa, som kalte næringen "Norges nye olje".

Stortingsrepresentant Ingri Heggø (Ap) mente luseproblemet ennå ikke var løst, men at man var på rett vei og viste til sitt besøk på et av Marine Harvest sine anlegg.

Søraa svarte da med at store aktører med større lokaliteter naturligvis er mer presset på utfordringer med lus:

- Kanskje skal ikke de store vokse så mye mer, men det er potensiale hos de små til å vokse.