Sølvi og Dagfinn Haug skulle bare gå en tur på Refviksanden. Plutselig sto de til knes i sanden, og seig bare lengre og lengre ned.

– Det var forferdelig ekkelt. Grusomt, sier Sølvi Haug til Fjordenes Tidende.

Hun og ektemannen Dagfinn Haug tok seg en tur på Refviksanden, som de har gjort jevnlig gjennom hele sommeren. Men denne kvelden var sanden delt opp med en stor innsjø.

Sølvi og Daginn Haug opplevde en dramatisk episode på Refviksanden.

– Vi hadde gått halve sanden ned mot sjøen og skulle bevege oss opp igjen til bilen. Men midt på Refviksanden var det dannet seg masse vann. Vi lurte på hvilken vei vi skulle gå, for det var en stor innsjø nærmest, beskriver Sølvi.

Føttene begynte å sige ned

Men i det de sto og lurte på hvilken vei de skulle ta, begynte de plutselig å sige ned i sanden.

– Jeg trodde ikke det fantes noe som lignet på en synkemyr på Refviksanden. Vi sto og snakket om hvor raskt dette vannet hadde forandret seg fra hver gang vi hadde gått tur, og så begynner føttene å sige ned. Jeg mistet balansen, og sto med sand opp til knærne, beskriver hun.

Sølvi fikk tak i mannen, som sto litt lengre borte. Men også han begynte å sige ned i sanden. Idet ekteparet begynte å sige lengre og lengre ned, var det ingen andre å se i området rundt.

– Til slutt sto han med sand til knærne, og jeg til låra. Hjertet banket godt, forteller hun om den dramatiske episoden.

En ekkel opplevelse

De klarte heldigvis å komme seg løs uten hjelp, men medgir at det var en skremmende episode. Nå ønsker hun å advare andre om den potensielle faren som kan ligge på naturperla i Nord-Vågsøy.

– Det første jeg tenkte var at bare det ikke går unger ned, forteller Sølvi og sier hun aldri har opplevd lignende før.

Ekteparet bor på Raudeberg og har vært ivrige brukere av Refviksanden for turer.

– Det var en fæl opplevelse. Det var bløtt og skummelt. Folk må passe seg og ungene, for slike ting skal en ikke spøke med, advarer hun.

Norges geologiske undersøkelser (NGU) anbefaler å ta det med ro og ikke kave for mye dersom en skulle oppleve lignende.

De forklarer på sine nettsider at sanden kan være vannmettet, og at det kan gå oppadgående vannstrømmer. Dersom en presser noe ned, vil sandkornene som ligger rett under og/eller rundt bli skjøvet borti fordi sanden er vannmettet og fordi det kan gå små, oppadgående vannstrømmer. Disse vannstrømmene gjør at kornene har liten kontakt med hverandre og dermed kan sanden oppleves som flytende.