Noenjub­ler og andre grem­mes etter at flertallet i Vågsøy kommunestyre sist torsdag gikk inn for at sko­le­struk­tu­ren i Vågs­øy skal bli som den ermed fem bar­ne­sko­ler.

Ord­fø­rer Mor­ten Ha­gen (H) sier det er bra at en en­de­lig har fått et ved­tak,men at det kun­ne ha vært fatta mye tid­li­ge­re.

– Det har dradd ut i tid, men nå har fler­tal­letsagt noe om sko­le­struk­tu­ren. Men det be­kym­rer meg at barnehagesituasjonenog de ut­ford­rin­ge­ne vi har der ikke er tatt med. Tro­lig får vi sto­re in­ves­te­rin­geri bar­ne­ha­ge, uten at det­te blir holdt opp mot sko­le­struk­tu­ren.

Frykter kostnader

Han vi­ser til Ar­beids­til­sy­nets på­legg for Hol­vik bar­ne­ha­ge:

– Fler­tal­let har in­gen plan for bar­ne­ha­gen, ogda blir det van­ske­li­ge­re å få ut­set­tel­se av Ar­beids­til­sy­net. Her erdet sto­re ut­ford­rin­ger. Skal vi byg­ge nytt må vi se Skramsmarka og Hol­viki sam­men­heng, og det­te lig­ger ikke i bud­sjett, sier han.

I kommunestyremøtet viste Rei­el Fa­ger­lid (Sp) til hø­rings­run­den:

– Alle vil­le be­hol­defem sko­ler, og jeg har ikke sett tall som vi­ser utrekna ge­vinst med kun tresko­ler. Vi må bru­ke en sum på bar­ne­ha­ge – vi må få det utreda, og så fin­neen løs­ning.

Steile fronter

Sko­le­struk­tu­ren har vært tema i vågsøypolitikken i man­ge år.

Fron­te­ne har vært stei­le mel­lom dem som vil be­hol­de alle bar­ne­sko­le­neog dem som vil leg­ge ned sko­ler.

Bryg­gja og Hol­vik har vært de to sko­le­nesom har vært nedleggingstrua, da med flyt­ting av ele­ve­ne til hen­holds­visSkav­øy­poll og Skram. Det har også vært drag­kamp om Vågs­øy ung­doms­sko­le,re­ha­bi­li­te­ring el­ler ny­bygg, på Got­te­berg el­ler et an­net sted.

Ti­års­plan

Nå har en fått et ved­tak om sko­le­struk­tu­ren som skal gjel­de fram til 2024.

Det blei stemt punkt­vis. Høy­re (8) og Ap (3) stem­te forsitt eget ben­ke­for­slag om å gjø­re Hol­vik sku­le om til fram­ti­dig ny bar­ne­ha­geog er­stat­te nå­væ­ren­de Hol­vik og Skramsmarka bar­ne­ha­ger, og for at kom­mu­nenskul­le ha fire bar­ne­sko­ler lo­ka­li­sert til Skav­øy­poll, Skram, Bryg­gjaog Rau­de­berg. Men fler­tal­let på 16 (Frp, Bryggjalista, SV, V, Sp) vil­ledet an­ner­le­des, og gikk inn for fem sko­ler, som nå.

Et­ter vo­te­ring over un­der­punk­te­ne blei pla­nen en­stem­mig ved­tatt avkom­mu­ne­sty­ret.

Bestill abonnement på Fjordenes Tidende