Rødt, rosa, lilla og blondt, kort og langt. Når en søskenflokk på tre blir frisører, så eksperimenteres det en god del med frisyrer og farger.

– Hva er det vi ikke har gjort? Jeg har hatt blondt, lilla, brunt og rødt hår, side cut og frisyren til Lars Vaular, sier Romina Fernandez (24) og ler. Hun og søstrene Kristina (21) og Sissel (19) har alle valgt å bli frisører.

– Jeg har gjort alt! Jeg hadde kjempelagt hår og klippet det kort med barbert på sidene. Håret mitt har vært rødt, rosa, helbleket, legger Kristina til.

Søstrene fra Holvik har nå alle flyttet til Bergen for å gå i lære. Mens Romina har fullført 2,5 av 3 år av lærlingtiden, har Kristina og Sissel netttopp startet på sine år som lærling.

Banet vei

Det lå aldri i kortene at de tre søstrene skulle bli frisører. Snarere tvert imot. – Ingen av oss valgte en særlig feminin retning på videregående. Det var mer mandige yrker vi så for oss. Jeg gikk «mekk» på videregående, Sissel gikk IKT og Kristina gikk byggfag, forklarer Romina.

Men da eldstesøsteren ble frisør, smittet valget sakte, men sikkert over på de to yngste. – Inspirasjonen har nok vært Romina. Vi har begge vært prøvekaniner for henne, og hun har gjort mye med håret vårt. Jo mer tid jeg tilbragte i frisørstolen til Romina, jo mer ble jeg selv inspirert, sier Kristina, mens Sissel nikker enig.

Moren får gjennomgå

For å bli en god frisør kreves det mye øving. Søstrene har ikke bare øvd seg på hverandres hår. Moren May har også fått noen runder i frisørstolen.

– Haha, mamma har virkelig fått gjennomgå med meg. Nå er hun derimot blitt flinkere til å gi ordre til Sissel og Kristina når de skal klippe henne, sier Romina og ler.

– Jeg tror hun synes det er litt trist at alle er samlet i Bergen, for nå må hun farge håret selv, legger Sissel til.

Mye tid blir tilbragt i frisørsalongene, men søstrene har fått erfart at det å være frisør ikke bare består av å klippe hår.

– Vi er i grunn hobbypsykologer også, vi som bartenderne, mener Romina.

– Vi får satse på at vi klarer å gi gode råd i tillegg til gode frisyrer, føyer Sissel til med et lurt smil.

Elsker å gå på jobb

Romina, Kristina og Sissel er overbevist om at de nå har funnet det rette yrket, og synes det er en glede å gå på jobb hver dag.

– Å være frisør er utrolig sosialt. En snakker med folk i alle aldre og jeg har det veldig gøy, sier Sissel fornøyd.

Selv om Sissel og Kristina nettopp har begynt å lærlingtiden, har de lært mye allerede.

– Her i Bergen får jeg gjøre så mye kjekt med kundene. Jeg liker godt når en ser forandringer og at en får snakke med så mange folk. Det er kjekkere å gå på jobb nå som jeg har funnet min lidenskap, mener Kristina.

Vil hjem igjen

For Romina er det kjekkeste med yrket å klare å endre folk sine mønster.

– Jeg liker veldig godt å få folk ut av komfortsonen for å prøve noe nytt de kler. Det er kjekt å se forandringer og finne ut hva kunden både kler og liker, slår hun fast. Om et halvt år er Romina ferdig med lærlingtiden. I motsetning til lillesøstrene, ser hun for seg en fremtid hjemme.

– Jeg er veldig hjemmekjær og har lyst hjem når jeg er ferdig. Jeg må først se an markedet selvsagt. Det er mange frisører i Måløy, og jeg ønsker egentlig å starte min egen salong.

Les flere saker i Fjordenees Tidende sitt påskeenummer.

Bestill abonnement på Fjordenes Tidende