– Vi fekk filetere hai. Det var utruleg kjekt,seier Siril Sjåstad (18) frå Stadlandet.
Kokk- og servitørelevenkom nyleg heim frå La Rochelle i Frankrike etter to veker utplassering,og påfølgjande skuletur med resten av kokk- og servitørklassa frå Måløyvidaregåande skule. Høgdepunktet for Siril var fileteringskurset.
- Med blekksprut må ein først kutte i skallen, der er eit bein som må ut. Såfølgjer ein to skinnsider, der ein må få ut ein filet, som blir ein slags trekantav kvit gele. Ein må føle seg fram mellom alt slimet og dra den ut. Det vareigentleg ganske ekkelt. og blekk overalt, smiler ho.
– Men heile turen har gitt mykje kunnskap som vi tek med oss heim igjen,legg ho til.
Det franske kjøkken
Siril var utplassert på ein sjømatrestaurant.
– Det var ein veldig fin restaurant. Utruleg nøye på alt. Her i Norge er vikanskje litt meir omtrentlege, vi tar i det vi vil, men her var det gamlefamilieoppskrifter der alt måtte vere nøyaktig etter boka.
Ein måtte vere veldig skjerpa, og ha fullt fokus, fortel ho.
– Det er veldig hardt arbeid, med høgt tempo, men sidan eg var student ogpå utplassering var dei veldig snille med meg. Men dei andre fekk kjeft.Heile tida. Ein må verkeleg tåle litt, seier Siril, som jobba både medfisk og på konditoravdelinga.
Frankrike-turen var inspirerande, trass i at ho ikkje er sikker på kvaframtida vil bringe.– Eg skal først bli lærling, så får vi sjå, seier ho.
Frå teori til verkelegheit
Lærar Bente Vonheim meiner slike turar gir god erfaring.
– Det franske kjøkkenet legg premissane for det vi underviser i på skulen.Der har vi teori. Her får dei sjå verkelegheita.
Vonheim trekk fram besøket i Cognac med omvising på Otard Baron og besøkpå kokkeskulen med 750 elevar. Elevane fekk også besøke matmarknaden,oppleve fiskeauksjon klokka fem om morgonen, slappe av i einfornøyingspark, og ikkje minst gå på restaurant.
– Forske ut smakar er viktig for ein kokk. Så vi har spist franske duer, foisgras, sniglar, østers og mykje anna. Og dei prøvde seg på alt! Dei er tøffe,seier ho.
Turen var i sin heilskap finansiert av pengar ungdomsbedrifta Sjøgodthar tent sjølve.
– Bra for oss lærarar. Dei tenar eigne pengar og brukar det på faget,smiler ho.