– Vi fekk fi­le­te­re hai. Det var utru­leg kjekt,sei­er Sir­il Sjå­stad (18) frå Stad­lan­det.

Kokk- og ser­vi­tør­ele­venkom ny­leg heim frå La Ro­chel­le i Frank­ri­ke et­ter to ve­ker ut­plas­se­ring,og på­føl­gjan­de sku­le­tur med res­ten av kokk- og ser­vi­tør­klas­sa frå Mål­øyvi­da­re­gå­an­de sku­le. Høg­de­punk­tet for Sir­il var fileteringskurset.

- Med blekk­sprut må ein først kut­te i skal­len, der er eit bein som må ut. Såføl­gjer ein to skinnsider, der ein må få ut ein fi­let, som blir ein slags tre­kantav kvit gele. Ein må føle seg fram mel­lom alt sli­met og dra den ut. Det varei­gent­leg gans­ke ek­kelt. og blekk over­alt, smi­ler ho.

– Men hei­le tu­ren har gitt my­kje kunn­skap som vi tek med oss heim igjen,legg ho til.

Det frans­ke kjøk­ken

Sir­il var ut­plas­sert på ein sjø­mat­res­tau­rant.

– Det var ein vel­dig fin res­tau­rant. Utru­leg nøye på alt. Her i Norge er vikan­skje litt meir om­trent­le­ge, vi tar i det vi vil, men her var det gam­lefa­mi­lie­opp­skrif­ter der alt måt­te vere nøy­ak­tig et­ter boka.

Ein måt­te vere vel­dig skjer­pa, og ha fullt fo­kus, for­tel ho.

– Det er vel­dig hardt ar­beid, med høgt tem­po, men si­dan eg var stu­dent ogpå ut­plas­se­ring var dei vel­dig snil­le med meg. Men dei and­re fekk kjeft.Hei­le tida. Ein må ver­ke­leg tåle litt, sei­er Sir­il, som job­ba både medfisk og på kon­di­tor­av­de­lin­ga.

Frank­ri­ke-tu­ren var ins­pi­re­ran­de, trass i at ho ik­kje er sik­ker på kvafram­ti­da vil brin­ge.– Eg skal først bli lær­ling, så får vi sjå, sei­er ho.

Frå teo­ri til ver­ke­leg­heit

Læ­rar Ben­te Von­heim mei­ner sli­ke tu­rar gir god er­fa­ring.

– Det frans­ke kjøk­ke­net legg pre­mis­sa­ne for det vi un­der­vi­ser i på sku­len.Der har vi teo­ri. Her får dei sjå ver­ke­leg­hei­ta.

Von­heim trekk fram be­sø­ket i Cog­nac med om­vi­sing på Otard Ba­ron og be­søkpå kok­ke­sku­len med 750 ele­var. Ele­va­ne fekk også be­sø­ke mat­mark­na­den,opp­le­ve fis­ke­auk­sjon klok­ka fem om mor­go­nen, slap­pe av i einfornøyingspark, og ik­kje minst gå på res­tau­rant.

– Forske ut smakar er vik­tig for ein kokk. Så vi har spist frans­ke duer, foisgras, snig­lar, øs­ters og my­kje anna. Og dei prøv­de seg på alt! Dei er tøf­fe,sei­er ho.

Tu­ren var i sin heil­skap fi­nan­si­ert av pen­gar ungdomsbedrifta Sjø­godthar tent sjøl­ve.

– Bra for oss læ­ra­rar. Dei te­nar eig­ne pen­gar og bru­kar det på fa­get,smi­ler ho.

Bestill abonnement på Fjordenes Tidende