IngunnKvalheims nærmeste familie fikk beskjed om å møte opp på sykehuset for å tafarvel. Så kom endelig leveren hun trengte.

Irundt 17–20 år har Ingunn Kvalheim fra Måløy hatt Hepatitt C, i hennes tilfelleen aggressiv form som førte til leverskade og behov for levertransplantasjon.

Sykdomshistorien tok en dramatisk vending da hun brått ble mye dårligere. Huntrengte en ny lever, og etter en måneds tid i kø, fikk hun det endelig sommeren2013.

Trodde livet var over

Lykken var kortvarig for knapt en måned etter transplantasjonen angrep hepatittenden nye leveren. Uten nok en ny lever, ville hun dø. Tilstanden forverret segkraftig og hun ble sendt tilbake til sykehuset. I ventekøen for ny lever varIngunns liv i fare.

– Jeg var overbevist om at Ingunn skulle dø, sier tvillingsøsteren MargunnKvalheim Rae.

Ingunn havnet i leverkoma mens hun ventet på ny lever. Men hun var langt fraden eneste på ventelisten for levertransplantasjon.

–Jeg fikk en telefon fra datteren hennes, Marthe, om at jeg måtte komme meg tilsykehuset med en gang. Hun sa det ikke var mye tid igjen, sier Margunn, som bori England.

Det nærmet seg slutten for Ingunn, uten ny lever var det ikke mer å gjøre. Idetsøsteren satte seg på flyet til Oslo, kom likevel beskjeden. En ny lever var påvei.

–Jeg har hatt griseflaks. Jeg banket på der oppe et par ganger, men de villeikke ta imot. Det var ikke min tur, sier Ingunn og ler.

Hunhar kommet hjem fra sykehuset med ny lever og en ny fremtid. Og det takket væreorgandonasjon.

Trengerdonorer

OrganisasjonenOrgandonasjon melder at hundrevis av nordmenn står i kø for et nytt,livreddende organ, og mange dør mens de venter.

Ingunnvant mot sykdommen, men bare så vidt. Køen for et nytt organ kostet hennenesten livet, og 2–300 pasienter står enhver tid i kø for livreddendetransplantasjon.

–Det har nok vært tøft for døtrene mine, Marthe, Mette og Margrethe. Det er myetøffere for de pårørende enn for meg som var syk. Derfor er det så viktig atfolk melder seg til organdonasjon, slik at en ikke må bli så dårlig mens enventer i kø for nytt organ, konstaterer Ingunn.

Hunroser Wales sitt grep for å sikre organdonasjoner. Der blir samtlige nyfødteregistrert som organdonor, og en må reservere seg mot det dersom en ikke ønskerå stå på listen.

Harblitt helt frisk

Ingunn innrømmer at det har blitt noen tårer gjennom det siste året. I enperiode så det ikke ut som hun skulle vinne kampen mot sykdommen. Nå smilerlivet igjen til Ingunn.

– Islutten av mars fikk jeg beskjed om at jeg var virusfri og kvitt Hepatitt C.Jeg går på en ny kur fra USA, og er den første i Norge som tar den.

–Leveren min har det toppers, og hepatitten er helt borte. Nå mangler jeg barelitt fett, og må legge på meg igjen, smiler hun.

Kampen for livet er riktig nok over, men for Ingunn er det viktig å få frambudskapet. Ved å fortelle sin historie håper hun flere vil si ja til å blidonor.

– Det er så lett og det redder liv. Om flere blir det, slipper en å bli sådårlig som jeg var mens en venter på nytt organ, poengterer Ingunn, som i køenfor ny lever holdt på å miste livet flere ganger.

– Kroppen er en utrolig maskin. Alt den klarer å reparere og fikse! Jeg er heltfrisk nå og akkurat det er kjempedeilig, smiler Ingunn.

– Ingunn er et ja-menneske. For henne er alt mulig, legger Margunn til.

Bestill abonnement på Fjordenes Tidende