Sommerens båtliv er sol, sjø og moro – helt til ulykken er ute. – Det er da det gjelder å være forberedt, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen.

Nordmenn er et båtelskende folk. Med smått og stort finnes det om lag 800.000 fritidsbåter her i landet, og titusenvis av barn og voksne gleder seg i disse dager til å tilbringe sommerferien i båt. Dessverre viser statistikken at mange vil oppleve ulykker.

Det er heldigvis veldig mye man selv kan gjøre for å øke sikkerheten om bord. Dersom man følger sjøvettreglene, legger man et godt grunnlag for en god og bekymringsfri tur med båten.

Det viktigste er å tenke sikkerhet. Kunnskap og planlegging reduserer risikoen og øker trivselen.

– Båtliv er flott, men vi må tenke sikkerhet, slik at alle kan komme trygt hjem igjen, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen.

Forbered deg på at det kan skje en ulykke, og tenk igjennom hvordan du bør forholde deg. Behold roen, bli ved båten og tilkall hjelp.

– Det kan lønne seg å øve på mann-over-bord-situasjoner under trygge forhold. Engasjer gjerne hele familien, og sørg for at hver enkelt vet hvordan de skal komme seg om bord igjen uten hjelp, sier Akselsen.